Numarul pensionarilor a crescut cu 5.000 in ultimul trimestru al anului trecut

Numarul pensionarilor din Romania a ajuns la 5,229 milioane in al patrulea trimestru al anului trecut, in crestere cu 5.000 fata de trimestrul precedent. Pensia medie a crescut si ea cu 2,4%, la 1.132 de lei, conform datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10.

Acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, la 17 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman.

„Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 502 de lei (860 lei in judetul Botosani fata de 1362 lei in Municipiul Bucuresti)”, se specifica in comunicat.

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 89,7% in totalul celor de asigurari sociale.

Pe categorii de pensii, număarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (76,3%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.

„Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1071 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,5% (comparativ cu 55,3% în trimestrul precedent)”, se preciza in comunicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata