O alimentație greșită lasă urme vizibile pe tenul tău!

Ce se întâmplă în corpul tău după ce bei un pahar deCola? Toate substanțele care conțin mult zahăr nu sunt sănătoase pentru organism. În general substanțele care pot fi capabile să creeze dependență ne distrug sănătatea.

Dacă îți place Cola trebuie să-ți impui să renunți la această băutură deoarece ea provoacă o serie de reacții negative în organism. Cei care beau Cola pentru că le place această băutură și le este sete vor avea iar senzația de a bea lichide din cauza conținutului ridicat de zahăr. Un pahar mic de Cola poate avea 23 de pliculețe de zahăr. Astfel după ce bei puțină Cola, cam jumătate de pahar, în primele 10 minute poți introduce în organism aproximativ 10 lingurițe de zahăr.

Excesul de zahăr este una dintre cele mai frecvente cauze ale îmbătrânirii pielii și ale formării ridurilor. Experții spun despre riscul de formare al ridurilor la oamenii sănătoși pentru că au obiceiul de a consuma foarte mult zahăr. Un nivel crescut de zahăr duce la legarea proteinelor în moleculele de zahăr, la lipirea lor, la reacții biochimice anormale, la reacții inflamatorii, întărirea fibrelor de colagen fapt ce are un efect asupra funcțiilor celulare. Treptat are loc reducerea elasticității pielii și formarea ridurilor.

Dacă continui să bei Cola, după 20 de minute nivelul de zahăr din sânge este și mai ridicat și astfel o cantitate mai mare de insulină este produsă în organism iar în plus și ficatul este suprasolicitat, el are rol în transformarea zahărului în energie și în transportul acestuia în sânge. Continuând să bei această băutură, după 40 de minute începi să simți și efectul cafeinei care poate da și ea dependență.

Cafeina este absorbită în organism și poate crește tensiunea arterială. După 45 de minute este stimulată și producția de dopamină care indică faptul că această băutură are și efect negativ asupra creierului. Dopamina controlează activitatea fizică și psihică, stimulează creierul, cum fac și alte substanțe psihoactive. După 60 de minute de consum de Cola se intensifică metabolismul.

Cafeina are efect diuretic ceea ce duce la eliminarea lichidului din organism și împreună cu el și a nutrienților: calciu, magneziu, zinc, sodiu. Toate acestea slăbesc organismul. În plus apare și o scădere a nivelului de zahăr din sânge și se instalează o senzație de epuizare și oboseală. În cele din urmă apare iar dorința de a bea Cola și deci riscul de îmbolnăvire crește.

Cola conține foarte mult zahăr și calorii nesănătoase. Zahărul în exces duce la diabet zaharat. Consumul de mult zahăr poate produceepuizarea pancreasului insulino-secretor și predispune la creșterea în greutate. Dacă se ajunge la o creștere a grăsimilor plasmatice se dezvoltă și ateroscleroza. Și consumul de prea multă sare este dăunător sănătății, pentru că sareaprovoacă retenția de apă în organism. Consumul de alcool în exces este de asemenea contraindicat. Alcoolul poate produce deshidratarea organismului, pierderea elasticității pielii și formarea ridurilor. Dacă ți-e sete, bea apă plată și sucuri naturale, renunță la alcool, bere și  cola!

Foarte mulți oameni fumează, folosesc tuburi pentru țigări și alte produse de acest fel, care din cauza substanțelor toxice pe care le au, fac posibilă apariția ridurilor și distrug sănătatea. Cu toții ne dorim să arătăm bine, să avem tenul frumos, un chip tânăr, iar dacă fumăm nu vom avea nicio șansă să ne împlinim aceste dorințe. Tutunul ne afectează tot organismul și chiar sistemul nervos.

Specialiștii recomandă renunțarea la tutun, ei spun că în perioada de sevraj pot să apară simptome de anxietate, insomnie, pierderi de memorie și stări de proastă dispoziție. Acestea sunt specifice perioadei de abstinență de la nicotină și alte substanțe din țigări și pot ține 2-3 zile sau chiar mai mult. Din cauza fumatului riscul de îmbolnăvire este ridicat dar apar și modificări în ceea ce privește comportamentul alimentar, se spune despre scăderea apetitului alimentar, despre pierderea gustului și a mirosului din cauza tutunului, a excesului de nicotină.

Chiar și țigările de foi ne afectează tenul, toate produsele de acest fel sunt toxice, sunt stresante pentru organism, iar stresul repetat duce la amplificarea nivelului de dopamină și predispune la dependența sistemului nervos. Toate substanțele de acest fel, deși sunt consumate în cantitate mică la început, treptat duc la dependență pentru că este activată o zonă a creierului ce aparține circuitului recompensator. După cum spuneam prin nicotină și alte substanțe sunt activați neuronii care produc dopamina. Apare acea senzație de satisfacție psihică și fizică care fiind destul de intensă va duce treptat la dorința de recreere a ei și deci la dependență.

Despre Cola, fumat, consum excesiv de alcool și alte substanțe interzise se vorbește mult. De multe ori oamenii au tendința să creadă că astfel de discuții sunt dominate de prejudecăți sau stereotipuri, în realitate însă se extinde fenomenul dependenței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata