O aplicaţie ce vrea să revoluţioneze jocurile pe telefonul mobil, creată de un canadian stabilit în Sălaj

62

Dale Marion mizează în succesul acestui joc pe faptul că el are o importantă componentă de aventură și distracție pentru jucător, alături de partea financiară și de potențialul pentru sponsori.

“Banii pot fi la jumătate de kilometru sau la un kilometru. Când te poziționezi pe marker îți va fi arătată distanța pe care trebuie să o parcurgi până la bani. Când ajungi suficient de aproape, îți va arăta cât valorează. Atunci tu ai o alegere de făcut. Poți citi indiciul scris în mesaj și să încerci să găsești un marker cu mai mulți bani gândindu-te unde ar putea fi, pe baza indiciului, sau poți să colectezi banii. Markerii se schimbă aleator în fiecare zi. Aplicația îți arată markerii situați până la 50 de kilometri distanță. Poate va trebui să mergi la Castelul Bran să găsești un marker de 500 de dolari. Jocul te va îndemna să călătorești, să te miști. Atunci când crezi că vei găsi 500 de dolari la 10 kilometri, vei merge până acolo să verifici.

Poți pune markere pe turnul Eiffel, pe Arcul de Triumf în București. Valoarea markerilor poate merge până la un milion de dolari, dar depinde unde vei juca acest joc. În China poate va fi un milion de yeni. Moneda trebuie adaptată. Am pus deja markeri în SUA, Canada, pentru vorbitori de engleză mai întâi, dar vom traduce și în română, pentru România. Doar pentru versiunea Beta, am pus la bătaie în Șimleu Silvaniei 1.800 de dolari. Vă puteți imagina cam cât va fi suma în America. În Detroit-Michigan pornim jocul vineri. Afacerea va fi dezvoltată în România, Canada, SUA, Germania și Anglia. Am deja oameni acolo cu care voi lucra. Pentru joc am folosit dezvoltatori români, oameni deosebit de talentați în domeniul artistic și în partea de programare”, afirmă programatorul.

Jocul pentru mobil este doar “vârful icebergului”, canadianul fiind inventatorul unui sistem super securizat de protecție cibernetică a datelor, pus la punct de o companie în conducerea căreia se află generalul american Wesley Clark, fost comandant al forțelor NATO în timpul războiului din Kosovo.

“Am dezvoltat toată partea de tehnologie pentru compania Impervio, unde dețin o parte importantă din acțiuni. Sunt oameni de la IBM în conducere, alături de generalul Wesley Clark din Statele Unite. Este o companie din domeniu securității cibernetice, domeniu în care sunt specializat. Am lucrat șase ani pentru a dezvolta produsele. Avem clienți din domeniul militar, mari companii, guverne. Nu avem niciun client din Europa. Am dezvoltat produse ce protejează total împotriva hackerilor. Nu poți sparge sistemul protejat cu produsele noastre. Știu că securitatea nu este un domeniu foarte atrăgător, dar este vital. Compania are și produse pentru mici afaceri“, afirmă acesta.

De ce ar alege un programator canadian să locuiască într-un sat din Sălaj? Răspunsul este unul foarte simplu: dragostea pentru soția sa, originară din Iaz și, mai mult decât atât, dragostea pentru România, născută din peisajele deosebite și firea primitoare a localnicilor. Pe soția sa a cunoscut-o în Canada, unde ea studia managementul afacerilor și asistență medicală.

Pentru a-și plăti studiile, viitoarea soție lucra la un hotel și ca și cosmetician în zona turistică din apropierea Cascadei Niagara. Mama lui Dale a fost la salonul de cosmetică unde aceasta lucra să își facă unghiile, iar din dialogul cu cosmeticiana s-a născut un schimb de telefoane de care a profitat mai apoi băiatul.

“Am invitat-o la o cafea într-o seară și am discutat toată noaptea. Am știut din acel moment că ea va fi cea cu care mă voi căsători. Ne-am căsătorit un an mai târziu, la Cascada Niagara, iar apoi ne-am mutat în California. În România am ajuns în 2008, la nunta fratelui ei. Nici nu le-am spus clienților că plec, pentru că ei nu mă cunoșteau decât din corespondența de pe calculator. Mi-am spus că nu vor observa dacă lipsesc trei luni.

Aveam doar nevoie de Internet. La Iaz nu era Internet așa că ne-am găsit o locuință în Zalău. În cele trei luni, familia soției și toți cei pe care i-am întâlnit au fost atât de ospitalieri. N-a contat cine sunt, de unde vin sau cât au acești oameni. Chiar n-a contat. Când am stat la masa lor, toți am fost egali. Te tratează cu același respect și aceeași dragoste cu care îi tratează și pe membrii familiei. Nu găsești așa ceva în Canada sau în Statele Unite, unde sunt culturi total diferite. Acolo pun capul în pământ și nu salută pe nimeni. Aici în sat îmi va lua o oră și jumătate să parcurg cei 800 de metri de la mine de acasă până la magazin. Oamenii se opresc să te salute, să vorbească cu tine, să te poftească în casă, la un păhărel de pălincă.

Este motivul pentru care am rămas. Am venit pentru nuntă, dar am rămas pentru că m-am îndrăgostit de toate. Dacă ar fi să descriu mediul meu perfect, atunci ar fi aceste locuri. Nu poți găsi locuri mai frumoase. Am fost în atâtea locuri în această lume, și peste tot pe unde am fost se punea accent pe latura comercială. Ceea ce mă sperie este că am venit aici și m-am îndrăgostit de România, dar ceea ce văd acum în orașele de aici este o transformare în ceva ce nu este și mă îngrijorează. Vreau să fac un birou aici și calculez totul foarte atent pentru că nu vreau stric ceea ce este aici. Nu vreau să transform acest sat într-o Mecca a tehnologiei. Dacă fac ceva aici, vreau să fie ceva privat, care nu va modifica peisajul”, afirmă Dale Marion.

O poveste frumoasă a unui canadian ce vrea să pornească dintr-un sat din Sălaj o adevărată revoluție în domeniul jocurilor pentru telefonul mobil. Doar timpul va infirma sau confirma speranțele acestuia. Până atunci însă, în loc de concluzie, doar câteva vorbe ale aceluiași canadian: “Am pornit de la zero. Mama și tata nu m-au putut sprijini financiar, n-am moștenit nimic. Dacă vrei să reușești, dacă vrei să ai succes, trebuie să înveți, să nu lași să te doboare greșelile pe care le faci, ci să înveți din ele și să mergi înainte”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online