O apreciere excesivă a leului ar dăuna relansării economice

17

‘O apreciere excesivă a leului ar omorî din faşă orice tendinţă de revenire economică’ a declarat pentru Forum Invest Radu Crăciun, şeful departamentului investiţii la firma Eureko România.

Expertul de la Eureko este de părere că intervalul în care va oscila moneda naţională este 3,9-4,1 lei pentru un euro şi că imaginea externă a României s-a îmbunătăţit suficient pentru a atrage fonduri speculative pe piaţa românească, ceea ce va avea ca efect că ‘mulţi investitori vor încerca să îşi blocheze dobânzile la nivelul actual pe termen lung, în loc să scadă dobânzile mai mult în viitor’.

Radu Crăciun şi mai exprimat părerea că una dintre cheile ieşirii României din recesiune este stimularea exporturilor, ceea ce, din nou, conduce către concluzia că leul nu va fi lăsat să se aprecieze prea mult. Un alt argument pentru menţinerea leului la un palier nu prea ridicat este scăderea deficitului de cont curent. Ajustarea deficitului extern a fost atât de severă încât investiţiile străine, deşi au scăzut foarte mult, acoperă aproape în totalitate deficitul extern, ‘ceea ce este situaţia ideală’, apreciază Radu Crăciun.

Şeful departamentului de investiţii de la Eureko consideră că BNR va scădea din nou dobânda cheie, dar că dobânzile practicate de băncile comerciale vor urma mai încet acest curs, schimbările fiind aşteptate în trimestrul al doilea şi al treilea al anului 2010. ‘În 2010, va trebui ca Guvernul să nu ia măsuri care să lovească în lichiditatea firmelor locale, deoarece în 2009 firmele cu capital românesc au fost cele mai lovite’, a mai spus Radu Crăciun.
Eureko România este prezentă de 13 ani pe piaţa asigurărilor şi s-a înfiinţat sub numele de Interamerican România, în urma extinderii grupului Interamerican Grecia. În 2009, Interamerican România a devenit Eureko România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata