O capacitate de 3.370 MW energie eoliană ar putea fi instalată, în trei ani

O capacitate de 3.370 Megawatti ar putea fi instalată în România, în energia eoliană, în următorii trei ani, a declarat, vineri, 14 mai, directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE), Dana Duică, la Central & Southeastern European Energy Forum 2010.

‘Potrivit estimărilor AREE, 3.370 de Megawatti vor fi instalaţi în următorii trei ani. O parte din proiectele anunţat sunt deja demarate’, a afirmat Dana Duică.

De asemenea, reprezentantul asociaţiei a precizat că potenţialul eolian al României este de 5.500 Megawatti, capacitate ce ar putea fi instalată până în anul 2020.

‘Calculat la o capacitate instalată de 4.000 de Megawatti, investiţia totală se va ridica la 7 miliarde euro, adică 1,8 milioane euro pe Megawatt. Această capacitate instalată ar presupune o pondere de 16 la sută din consumul de energie electrică din România’, a adăugat Dana Duică.

Compensaţia pentru respectarea ţintelor privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon se va ridica la 100 milioane euro, bani europeni, sumă ce va fi alocată pentru proiectele de mediu, potrivit AREE.

Potenţialul de energie eoliană instalată se ridică la 545 de Megawatti în anul 2010, potrivit estimărilor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

În România, din punct de vedere operaţional, sistemul de promovare a resurselor regenerabile constă în alocarea de cote obligatorii de energie şi certificate verzi, prevăzute în Legea 220/2008.

Potrivit Ministerului Economiei, prin normele metodologice referitoare la aplicarea Legii 220/2008 şi anume HG pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile se prevede că, la nivel investiţional, există posibilitatea finanţării din fonduri structurale a proiectelor de producere a energiei alternative.

Totodată, prin HG nr.1535/2003, Ministerul Economiei a promovat ‘Strategia de valorificare a surselor regenerabile de energie’, prin care se asigură cadrul legal privind promovarea acestui tip de energie.

Conform estimărilor Ministerului Economiei, în anul 2010, la nivel naţional, consumul de energie electrică din surse regenerabile va reprezenta 33 % din consumul intern brut de energie electrică a României, adică aproximativ 11 % din consumul total de energie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata