O mare parte din farmacii nu mai eliberează medicamente

Fondurile pe anul 2010 alocate de casele judeţene de asigurări de sănătate au fost epuizate, iar o mare parte dintre farmaciile din judeţele Neamţ, Vaslui, Vrancea, Braşov şi Cluj nu mai eliberează reţete compensate, a avertizat joi, 6 mai,  Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, pacienţii din zonele respective au semnalat lipsa fondurilor, fapt care, după cum susţin ei, va avea efecte dezastruoase asupra reuşitei tratamentului recomandat de medici pacienţilor cu hepatită cronică.

Întreruperea terapiei antivirale la pacienţii cu afecţiuni hepatice atrage după sine, conform specialiştilor, agravarea bolii, mai ales în cazul hepatitei de tip B, prin producerea unor mutaţii ale virusului.

În consecinţă, tratamentul administrat până în prezent devine ineficient. Mai mult, orice terapie ulterioară riscă să nu aibă rezultatele aşteptate, scurtând astfel considerabil şansa la viaţă a pacientului.

Pe de altă parte, sumele cheltuite lunar pentru terapiile antivirale sunt de ordinul miilor pentru fiecare pacient aflat în tratament, iar în cazul în care acesta este întrerupt, înseamnă bani pierduţi, atâta timp cât pacientul nu are şansa să se însănătoşească.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), membră a Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), îşi manifestă îngrijorarea faţă de situaţia actuală din sistemul de sănătate în general, ce periclitează viaţa pacienţilor cu afecţiuni cronice, iar în particular a celor cu afecţiuni hepatice, categorie pe care APAH-RO o reprezintă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata