O nouă strategie de adaptare a sistemului de irigaţii din România va fi finalizată în maxim o lună

Ministerul Agriculturii va finaliza în cel mult o lună o strategie de adaptare a sistemului de irigaţii din România, în noile condiţii în care sectorul nu mai poate fi subvenţionat, a declarat joi, 3 iunie, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, la finalul întâlnirii cu comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard.

„Într-o lună vom finaliza o strategie de adaptare a sistemului de irigaţii cu noile condiţii în care nu mai putem subvenţiona sectorul din 2010, principalele orientări fiind cele pentru economia de energie şi de apă„, a spus Dumitru.

Acesta a precizat că, în pofida faptului că din 2010 producătorii agricoli nu mai beneficiază de subvenţii pentru efectuarea irigaţiilor, în acest an au fost contractate pentru irigat peste 413.000 hectare de culturi agricole.

„Este un lucru bun şi încurajator pentru noi. Recent, am venit din Spania care sunt foarte bine dotaţi, ei şi-au adaptat sistemele de irigaţii astfel încât consumul şi costurile să scadă substanţial. Aceasta va fi şi strategia noastră”, a explicat Dumitru.

Potrivit sursei citate, o parte din strategie ar putea fi pusă în aplicare cât mai rapid deoarece există un program de reabilitare derulat cu fonduri şi cu experţi ai Băncii Mondiale.

„Am mers pe ideea reabilitării sistemului de irigaţii din fonduri de la Banca Mondială pentru reducerea energiei şi apei utilizate. Avem, de asemenea, un target pe investiţiile care se fac prin Fondul European pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurală (FEADR) care trebuie garantate cu o reducere a consumului de energie şi apă de 10 la sută”, a precizat Dumitru.

În urma întâlnirii avute cu comisarul european pentru schimbări climatice, ministrul Agriculturii a discutat pregătirile efectuate de România în acest domeniu dar şi măsurile finanţate în agricultură pentru pregătirea în domeniul schimbărilor climatice.

„Mă refer aici la adaptarea sistemului de irigaţii, la producţia de energie regenerabilă, la încurajarea investiţiilor în acest domeniu. Am discutat cu comisarul european şi alte proiecte de colaborare în acest domeniu, dar şi rolul pe care îl poate avea agricultura la rezolvarea schimbărilor climatice şi nu doar la generarea acestor probleme”, a adăugat şeful de la agricultură.

La rândul său, comisarul european, Connie Hedegaard, a menţionat că schimbările climatice trebuie să includă agricultura într-un mod inteligent pentru toate ţările UE.

„Sunt multe sectoare unde cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pot face ceva mai mult împreună decât ce pot face fiecare individual. Am fost de acord că schimbările climatice trebuie să includă şi agricultura în coordonarea statelor UE”, a precizat Connie Hedegaard.

Comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice Connie Hedegaard a efectuat joi o vizită în România, având întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, ministrul mediului László Borbély, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru şi secretarul de stat în domeniul energiei Tudor Şerban.

În timpul vizitei, comisarul european Connie Hedegaard a deschis conferinţa „România între Copenhaga şi Cancun”, organizată de Reprezentanţa CE în România şi Asociaţia Green Revolution, cu participarea actorilor principali din domeniul protecţiei mediului şi combaterii schimbărilor climatice.

Reprezentanta executivului UE a participat şi la un eveniment în aer liber dedicat conştientizării importanţei utilizării bicicletelor ca alternativă la transportul urban cu autovehicule.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata