O nouă taxă pentru bănci va lovi în clienţii acestora

– Franţa şi Germania sunt hotărâte să impună o nouă taxă instituţiilor financiare, pe care le consideră vinovate de criza economică actuală, relatează Evenimentul Zilei.

Germania a făcut din nou apel la celelalte state din UE să susţină introducerea unei taxe asupra sistemului bancar, sector care este considerat vinovat pentru criza din ultimii ani, anunţă Reuters. Cererea vine din partea cancelarului Angela Merkel, la o reuniune a reprezentanţilor statelor UE, unde se va lua în considerare şi înăsprirea controlului asupra cheltuielilor în cele 27 de state şi modalitatea în care vor fi structurate acuzaţiile împotriva sectorului bancar.

Germania şi Franţa cred că cei care sunt responsabili pentru criză ar trebui să plătească mai mult„, a spus Merkel. Potrivit cancelarului austriac, Werner Faymann, se încearcă impunerea impozitului la nivel UE, dar iniţiativa nu e agreată de toate statele membre. Anglia s-a opus, cu menţiunea că vrea să impună un astfel de impozit propriu.

Pe de altă parte, Irlanda crede că o altă astfel de taxă va influenţa negativ evoluţia economiei. Recent, miniştrii finanţelor din G20 au renunţat la impunerea acestei taxe la nivel mondial din cauza Japoniei, Canadei şi a Braziliei, care s-au opus pentru că economiile acestor ţări nu au fost afectate de criză.

 

Bancherii noştri sunt sceptici

Nici în Ungaria şi nici în România nu va exista vreo şansă ca acest impozit să fie aplicat, pentru că UE nu va lăsa ca această taxă să se răsfrângă asupra populaţiei”, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. El consideră că orice taxă de felul acesta va lovi clienţii băncilor, în special pe cei care au depozite.

„Dacă este o taxă care se impune pe activitatea bancară, creditorii vor transfera costul către client, astfel că persoanele care au depozite vor fi suprataxaţi pentru că banca le gestionează fondurile”, a mai spus Vasilescu.

Citește și
2 Comentarii
  1. Eugeniu spune

    Nu cred ca politicienii nu stiu acest adevar elementar ca orice taxa se impune indiferent la ce nivel, se rasfrange in final pe ultima veriga din „lantul trofic” – cetateanul de rand. Plasarea taxelor la nivele superioare este modul de camuflare a unor sarcini suplimentare si un motiv de satisfactie pentru naivul care zice: „lasa ca asa le trebuie, sa plateasca si ei” nestiind ca pana la urma tot el plateste. Bancile sunt vinovate sau nu, oricum noi platim. Mecanismele concurentei au si ele o limita mai mult sau mai putin rezonabila si se opresc acolo unde incepe interesul comun. Ar fi bine ca d-na Merkel sa nu faca pe naiva sustinand ca sanctioneaza bancile!

  2. pensionar spune

    PROBABIL CA IN LOC DE RAZBOI MONDIAL, S-A CREAT CRIZA FINANCIARA MONDIALA CARE DUCE LA DECESES TRAGEDI UMANE CA SI RAZBOIUL.LA NOI GENOCIDUL LUI BASESCU VA FI UN EXPERIMENT PENTRU A SCAPA DE PENSIONARI, BOLNAVI, FARA RAZBOI, LAGARE CARE ERA COSTISITOARE,ASA CU METODA LUI BASESCU MORI IN CASA TA FARA MEDICAMENTE ALIMENTE, FRIG.PREMIUL NOBEL PENTRU GENOCID INVENTAT DE BASESCU.URA, URA TRAIASCA BASESCU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata