Cele 40 de zile de post nu sunt o misiune uşoară pentru enoriaşi, mai ales că aceştia vor trebui să-şi asigure porţia zilnică de vitamine şi minerale din alimentaţia restrictivă specifică Postului Crăciunului.
Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie şi este al patrulea post de peste an, fiind cel mai lung post, după Postul Paştelui, cu o durată de 40 de zile.
Iar până pe 21 noiembrie, atunci când este şi sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, perioada de postire este mult mai aspră.
În timpul postului, nunţile sunt interzise, iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.
În contextul alimentar, cele 40 de zile de post nu sunt o misiune foarte uşoară pentru enoriaşi, mai ales că aceştia vor trebui să-şi asigure porţia zilnică de vitamine şi minerale din alimentaţia restrictivă specifică acestei perioade.
Chifteluţe de legume
Vinete umplute cu quinoa
Tocăniţă de cartofi şi năut
Ardei de post cu ciuperci
Fasole bătută
Spanac cu legume
Hummus
Şniţe de soia
Dovlecei umpluţi cu cuş-cuş, legume şi ciuperci
Noodles cu legume
Ciorbă de legume
Mâncare de vinete
Mâncare de urzici cu mămăligă
Mâncare de mazăre
Varză călită
Tocăniţă de ciuperci
Ciulama de ciuperci
Ardei umpluţi cu orez şi legume
Mâncare de praz cu măsline
Pilaf de orez cu mazăre
Supă cremă de dovlecel
Salată de linte cu roşii
Ciorbă de ciuperci cu legume şi roşii
Chiftele de ciuperci cu cartofi
Supă de roşii cu tăiţei
Cremă de avocado cu pătrunjel verde şi usturoi
Ciorbă de fasole
Morcovi la cuptor glazuraţi cu miere
Orez cu legume mexicane
Dovleac copt picant cu usturoi
Paste cu cartofi şi ceapă călită
Ciuperci la tigaie cu usturoi şi ceapă
Cartofi noi umpluţi cu ciuperci
Dovlecei în crustă de aluat
Bruschete cu roşii
Borş de urzici
Salată de vinete
Tocăniţă de hribi
Tocăniţă de ardei copţi
Borş de lobodă
Reţeta care se prepară de sute de ani în mănăstiri
Ingrediente sarmale de post
1 varză murată;
250 g orez;
250 g ciuperci proaspete;
100 g miez de nucă, opţional;
2 cepe;
1 morcov;
300 ml suc de roşii;
sare;
piper;
50 ml ulei;
1 legătură pătrunjel.
Varza se lasă la desărat peste noapte. Pentru aceste sarmale de post, trebuie să se aleagă frunzele mari şi intacte.
Morcovul şi ceapa se vor tăia cubuleţe şi se vor căli în ulei pentru 5 minute, la foc mediu.
După ce ceapa a devenit translucidă, se vor adăuga şi ciupercile. Compoziţia se mai căleşte pentru alte 5 minute.
În compoziţie se toarnă 300-400 ml de apă şi se lasă la fiert până când apa este absorbită în totalitate. Compoziţia se condimentează cu sare şi piper după gust.
Se adaugă verdeaţa şi miezul de nucă mărunţit.
Frunzele mici de varză murată se aşează la fundul cratiţei. Fiecare frunză se va umple cu compoziţia din tigaie şi se aşează frumos în cratiţă.
După ce s-au împăturit sarmalele, deasupra lor se pune varză tăiată şi sosul de roşii. Se mai pune şi apă cât să acopere sarmalele. Se pot pune pentru aromă şi câteva frunzuliţe de cimbru.
Sarmalele de post se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert pentru aproximativ o oră. După ce au trecut cele 60 de minute, sarmalele se transferă la cuptor, la foc mediu (170-180 °C) aproximativ 30-45 de minute, până ce se rumenesc ușor. Se pot mânca reci sau calde.
Sursa: www.antena3.ro