Octav Cozmâncă: PSD îşi continuă propria disoluţie

Fostul preşedinte executiv al Partidului Social Democrat Octav Cozmâncă le-a transmis joi (18 februarie 2010) o scrisoare deschisă participanţilor la Congresul PSD din 20 februarie, în care avertizează că formaţiunea se îndreaptă spre un dezastru total, continuându-şi propria disoluţie.

„Consider că PSD se îndreaptă către un dezastru total, riscând să aibă, în scurt timp, soarta PNŢCD. Este de neînţeles faptul că, în aceste momente, când ţara este într-o profundă criză, Partidul Social Democrat îşi continuă propria disoluţie, se accentuează luptele interne între grupurile de influenţă, iar unii lideri se ocupă de fenomene paranormale, acceptând crearea şi încurajarea unui climat mafiot în partid„, susţine Cozmâncă în scrisoarea adresată foştilor săi colegi.

În opinia sa, PSD este condus „de oameni cu concepţii şi mentalităţi de dreapta, pentru că foarte mulţi dintre liderii centrali şi locali ai PSD au, în dispreţul omului de rând, averi colosale, de milioane de euro în ţară sau în străinătate”.
„La multe niveluri din PSD totul se tranzacţionează. (…) Grupul Geoană a dus PSD de la poziţia de lider în viaţa politică românească – de la crearea sa în 1992 până în 2005 – la un partid de mâna a doua şi chiar cu iminenta tendinţă de locul 3 – situaţie constatată şi comentată de analişti politici, de opinia publică şi de mulţi membri ai PSD.

Oare ce dovedeşte ‘actuala’ conducere a PSD? Incompetenţă, aroganţă, sfidarea colegilor şi membrilor de partid, trădare, inclusiv complicitate cu oameni de cea mai joasă condiţie morală”, afirmă Cozmâncă în document.
În scrisoarea deschisă, fostul preşedinte executiv al PSD le sugerează „celor vinovaţi de actuala situaţie politică gravă a PSD să aibă demnitatea şi bărbăţia de a renunţa la funcţii de conducere, lăsându-i pe cei competenţi, vrednici, corecţi, necompromişi şi, în special, tineri să relanseze partidul”.

Cozmâncă îşi manifestă convingerea că „Ion Iliescu şi Adrian Năstase au avut motive serioase ca, în sfârşit, să se retragă, să nu fie complici la distrugerea definitivă a partidului”.
Fostul preşedinte executiv al social-democraţilor crede „cu tărie” că este necesară apariţia pe eşichierul politic românesc a unei „mişcări naţionale, autentice de stânga şi, implicit, de crearea unui adevărat partid de stânga, al celor mulţi”, care să fie o alternativă viabilă la actuala situaţie politică, economică, socială, instituţională, culturală şi morală a României. „Se impune o nouă stângă, pentru o nouă Românie”, afirmă Octav Cozmâncă, în finalul scrisorii deschise.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata