OECD a îmbunătăţit estimările de creştere ale zonei euro şi Japoniei în 2015

Măsurile de relaxare cantitativă și prețul mai scăzut al țițeiului vor ajuta zona euro și Japonia să înregistreze o creștere peste estimări în 2015, a anunțat miercuri Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), care a cerut ajustări fiscale și structurale pentru a compensa riscurile, transmit Reuters și Bloomberg.

Zona euro va înregistra anul acesta un avans de 1,4%, față de o creștere de 1,1% estimată în noiembrie, în timp ce PIB-ul Japoniei ar urma să crească cu 1%, de la 0,8% previzionat anterior, se arată în raportul economic publicat de OECD.

În ciuda avântului din zona euro, inflația rămâne scăzută și cererea internă a fost slabă de la începutul crizei. ‘În condițiile în care BCE a adoptat măsurile excepționale de politică monetară și ținând cont de progresele considerabile înregistrate deja în procesul de consolidate fiscală, apreciem că politicile fiscale ar trebui să ajute mai mult la sprijinirea cererii’, apreciază OECD.

Săptămâna trecută, BCE a început implementarea măsurilor de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro, pentru a combate deflația persistentă și șomajul, care se ridică acum la aproximativ 11% în zona euro.

Instituția a menținut estimarea de creștere a economiei SUA în acest an la 3,1% și a înrăutățit ușor, cu 0,1 puncte procentuale, prognoza privind evoluția economiei Marii Britanii la 2,6%.

În rândul statelor emergente, OECD se așteaptă ca din 2016 India să înregistreze cel mai rapid ritm de creștere, depășind China. PIB-ul Indiei ar urma să crească cu 7,7% anul acesta, față de un avans de 6,4% estimat anterior, în timp ce în cazul Chinei prognoza a fost redusă la 7%.

Instituția avertizează guvernele că nu se pot baza numai pe inflația scăzute și măsurile de politică monetară pentru a consolida redresarea și a stimula piața forței de muncă.

Creșterea rămâne prea slabă ‘pentru a repara și activa piața forței de muncă, în timp ce nivelul anormal de scăzut al inflației și ratele dobânzilor ar putea afecta stabilitatea financiară’, avertizează OECD.

Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, față de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii prețului la țiței și al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătățit încrederea companiilor.

În 2014, PIB-ul UE a crescut cu 1,4%, iar al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate luna trecută de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata