Oferta dezvoltatorilor în impas: „Chiria gratuită pentru un an”

– Deşi preţurile s-au redus la jumătate în multe cazuri, iar metrul pătrat poate fi închiriat chiar şi cu 5-6 euro, la Iaşi oferta bate de departe cererea. În aceste condiţii, marii proprietari de sedii de biruori scot pe piaţă oferte chiar şi de genul „chiria gratuită pe un an”.

.

Un banner mare postat pe clădirile deţinute de compania Solomon’s, patronată de familia Fitterman, anunţă că spaţiile pot fi închiriate gratuit timp de un an. Reprezentantul societăţii n-a vrut totuşi să precizeze ce se întâmplă după respectivul an de graţie.

Marii investitori în clădirile destinate închirierii pentru sediile de firme recunosc faptul că cererea este mică în acest moment, dar afişează o mină relaxată.

„Dacă oferi spaţii de birouri, la standardele europene, nu spaţii comuniste, atunci ai mai multe şanse să găseşti chiriaşi. Orice societate serioasă care vrea să fie găsită de clienţi nu caută spaţii de birouri în apartamente. Din toamnă, piaţa închirierilor se va revigora. Chiar dacă s-au desfiinţat multe firme, se vor înfiinţa altele”, a afirmat Gabriel Surdu, patronul grupului de firme Terramold.

„Cei care au monopolul au preţuri între şase şi zece euro pe metru pătrat, preţuri cu care înainte se închiria o hală industrială.  Acum, cererea e la un sfert faţă de anul trecut, aşa că sunt nevoiţi să accepte preţuri pe care anul trecut le-ar fi luat în râs”, a precizat un agent imobiliar care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

Cu cea mai surprinzătoare ofertă vine însă familia Fitterman, proprietara companiei Solomon’s. Aceştia oferă chiria gratuită pe un an, fără să precizeze însă care sunt condiţiile.

„Depinde cum stabilim condiţiile cu chiriaşii. Aceştia pot pleca după un an, în anumite condiţii, sau pot rămâne în continuare în spaţiile care au între 30 şi 3.000 de metri pătraţi. Promoţia a prins pentru toate clădirile pe care le avem în oraş, dar n-am contabilizat câte solicitări am avut. Dacă cererea ar fi fost mai mare decât oferta de spaţii, vă daţi seama că nu aveam o astfel de promoţie”, a spus Dan Fitterman, directorul general al societăţii Solomon’s.

Acesta a devenit însă evaziv atunci când a fost întrebat care sunt costurile pe care le vor plăti chiriaşii după anul de graţie 2009. „Dacă este cineva interesat, poate să ne întrebe direct pe noi”, s-a eschivat Dan Fitterman.

Integral in Ziua de Iasi

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata