Oficial american: SUA iau în considerare păstrarea unor trupe în nordul Siriei

Statele Unite iau în considerare păstrarea unor trupe în nordul Siriei, pentru a proteja petrolul de organizații teroriste precum Stat Islamic, însă nicio decizie finală nu a fost făcută, a declarat luni secretarul american al Apărării, Mark Esper, relatează Reuters.

Donald Trump a informat în luna octombrie că a decis retragerea celor 1.000 de militari din nord-estul Siriei, în contextul în care Turcia a informat că urma să lanseze o operațiune militară în regiune.

Trupele americane retrase din Siria au ajuns luni în Irak, unde vor continua campania de combatere a organizației teroriste Stat Islamic.

„Avem trupe în orașele din nord-estul Siriei care sunt localizate în apropierea câmpurilor petroliere, iar trupele din aceste localități nu se află în faza actuală de retragere”, a declarat Esper.

„Scopul este acela de a nega accesul, în special cel al organizației Stat Islamic sau al altora care încearcă să obțină câștiguri pentru a își finanța propriile activități dăunătoare”, a adăugat acesta.

Oficialul american a informat că au existat discuții în Pentagon despre păstrarea unora dintre trupele care erau alături de Forţele Democratice Siriene, însă această opțiune nu a fost prezentată încă.

„Au existat discuții despre posibilitatea de a face acest lucru, însă nu există nicio decizie privind numărul sau alte detalii asemănătoare”, a mai afirmat Esper.

O sursă din cadrul forțelor irakiene a informat luni că trupele americane au ajuns în regiunea irakiană Kurdistan. O a doua sursă a informat că trupele americane au trecut în Irak din Sahela.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional pentru a retras trupe americane din nordul Siriei pentru a permite Turciei să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata