Oficial rus:Ungaria solicită Rusiei sprijin pentru respectarea drepturilor minorităților din Ucraina

Președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat marți că Parlamentul de la Budapesta a solicitat Rusiei sprijin în vederea asigurării respectării drepturilor minorităților naționale din Ucraina, informează agenția rusă de presă TASS.

„Parlamentul Ungariei a făcut apel la noi, Duma de Stat, cerându-ne să ne unim eforturile pentru apărarea drepturilor minorităților, în primul rând pentru apărarea dreptului acestora de a studia în limba maternă. După ce Rada (Verkhovna Rada, Parlamentul Ucrainei, n.red.) a adoptat legea privind limba oficială, naționalitățile care trăiesc în Ucraina au pierdut acest drept”, a spus el, adăugând că în Ucraina trăiesc importante comunități maghiare și poloneze.

Volodin a făcut, totodată, apel la Parlamentul European, OSCE și la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să își îndrepte atenția asupra drepturilor minorităților naționale din Ucraina. „Dacă Ucraina vrea să fie o țară europeană, în primul rând trebuie să scape de politicile naționaliste. Naționaliștii nu ar trebui să scape nepedepsiți pentru comportamentul lor”, a mai spus Volodin.

Potrivit președintelui Dumei de Stat, atât Polonia, cât și România s-au exprimat în favoarea unor măsuri care să protejeze drepturile minorităților din Ucraina.
El a adăugat că autoritățile ucrainene vor fi trase la răspundere pentru acțiunile lor în privința minorităților naționale. „Vor trebui să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor, pentru încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a spus oficialul rus.

De asemenea, Volodin a adăugat că naționalismul de care dau dovadă politicienii ucraineni reprezintă „o filosofie a trecutului”. „Evident, ei (naționaliștii, n.red.) sunt un ghimpe în coasta președintelui, iar contribuția lor radicală la politicile Ucrainei provoacă tensiuni, nu doar cu Rusia, dar și cu alte state”, a spus el.

Sursa foto: digi24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata