Oficiali din Tadjikistan se află în Moldova pentru a studia Programul de atragere a remitențelor

Delegația guvernamentală din Republica Tadjikistan se află săptămâna aceasta într-o vizită în Republica Moldova, pentru a studia programul de succes de atragerea remitențelor din străinătate în calitate de investiții care contribuie la dezvoltarea economiei. Tadjikistan intenționează să implementeze un program similar în viitorul apropiat, cu sprijinul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Din delegație fac parte reprezentanți ai Ministerului Muncii, Migrației și Ocupării Forței de Muncă, ai Ministerului Agriculturii și ai Ministerului Finanțelor din Republica Tadjikistan. Obiectivul principal al vizitei este informarea cu privire la Programul național de atragere a remitențelor în economie „PARE 1 + 1″, implementat cu succes de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, începând cu anul 2011.

Programul „PARE 1 + 1″ contribuie la direcționarea fluxurilor mari de remitențe ale  Republicii Moldova către crearea și extinderea întreprinderilor micro, mici și mijlocii. Aceste întreprinderi, la rândul lor, acționează ca motoare ale creșterii durabile și ale stabilității macroeconomice.

Din 2011 până în 2017, aproximativ 1100 de proiecte de afaceri au fost finanțate din contul remitențelor în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Aceasta a atras încă 34 de milioane de euro sub formă de investiții în economie și a contribuit la crearea a cca 3000 de locuri de muncă. O parte semnificativă din investiții a fost acordată sectorului agroalimentar.

Cu sprijinul FAO, Guvernul Republicii Tadjikistan intenționează să implementeze un model similar, denumit„Promovarea creșterii economice incluzive prin acordarea de subvenții echivalente”, scopul căruia este de a contribui la atragerea remitențelor lucrătorilor migranți în calitate de investiții în agricultură și întreprinderile agroalimentare. Beneficiarii vor primi subvenții echivalente pentru proiecte mici și vor participă la instruiri.

Agricultura este un sector esențial pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Tadjikistan. În trimestru III al anului 2017, transferurile bănești din Federația Rusă în Tadjikistan au constituit 1,663 miliarde dolari SUA – cu aproximativ 231 milioane dolari SUA mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

„Sunt onorată de faptul că experiența și succesul Programului „PARE 1 + 1″ din Moldova au trezit interesul altor țări din regiunea Europei și a Asiei Centrale”, a declarat Iulia Costin, secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova. „Am fost bucuroși să împărtășim experiența noastră delegației din Tadjikistan. Sperăm să continuăm schimbul de cunoștințe cu țările din regiune privind obiectivul comun de asigurare a mijloacelor de trai durabile”.

„Migrația și remitențele joacă un rol foarte important în procesele de dezvoltare din regiunea Europei și a Asiei Centrale”, a declarat Marco Sanchez Cantillo, director adjunct al Direcției Economie Agricolă FAO. „Moldova reprezintă un exemplu foarte bun pentru alte țări din regiune, unde FAO sprijină realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabil㔄.

„Credem că cunoștințele și experiența dobândite în cadrul acestei vizite de studiu vor avea un impact puternic asupra mobilizării remitențelor lucrătorilor migranți și, în cele din urmă, vor contribui la îmbunătățirea securității alimentare și alimentației în Tadjikistan”, a declarat Mauricio Rosales, coordonatorul principal de proiecte FAO.

Vizita de studiu din această săptămână a fost organizată în cadrul proiectului FAO „Dezvoltarea capacității de consolidare a securității alimentare și a alimentației în țările selectate din Caucaz și Asia Centrală”,finanțat de Federația Rusă și coordonat de Direcția Economie Agricolă (ESA) FAO. Scopul proiectului este de a spori capacitatea țărilor-țintă de crearea unui mediu favorabil pentru securitatea alimentară a celor mai vulnerabile grupuri de populație, în care legătura între alimentație, protecția socială și agricultură este esențială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata