Olt: Două noi focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei; numărul total al focarelor – 121

Două noi focare de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate în judeţul Olt, în localităţile Corabia şi Curtişoara, astfel că numărul total al focarelor de boală confirmate a ajuns la 121 dintre care 58 au fost declarate stinse, a anunţat miercuri Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, în prezent sunt considerate active 63 de focare în localităţile Ianca, Orlea, Studina, Gura Padinii, Coloneşti, Grojdibodu, Gîrcov, Obîrşia Nouă, Potcoava , Perieţi, Grădinile, Corabia, Curtişoara.

Au fost stinse 58 de focare din localităţile: Sprîncenata, Dăneasa, Brebeni, Ipoteşti, Vîrtopu, Drăgăneşti Olt, Şerbăneşti, Crîmpoia, Ghimpeţeni, Cilieni, Slăveni, Stoeneşti, Văleni şi Fărcaşele.

DSVSA Olt informează că în focarele de boală au fost eliminaţi 1.014 de porci din gospodăriile nonprofesionale, iar în acţiunile de ucidere preventivă au fost eliminaţi 2.036 porci din gospodării din Cilieni, Sprîncenata, Slăveni (Gostavăţu), Stoeneşti şi Orlea.

În baza dosarelor de despăgubire depuse de proprietari, a fost achitată suma totală de 2.152.613 lei pentru 522 de exploataţii afectate de PPA.

În judeţul Olt au fost confirmate şi trei cazuri de boală la mistreţi vânaţi pe fondurile 40 Dăneasa şi pe 35 Orlea.

Pesta porcină africană a fost confirmată la începutul lunii şi la o fermă din Ipoteşti, cu circa 3.700 de animale.

În zonele de resticţie din jurul focarelor este interzisă comercializarea sau mişcarea porcilor sau a cărnii şi produselor din care ne porc.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata