Omar Hayssam a contestat, pentru a doua oară, pedeapsa de 23 de ani de închisoare

Sirianul Omar Hayssam a contestat, pentru a doua oară, decizia magistraților de la Curtea de Apel Ploiești care au stabilit pentru acesta o pedeapsă de 23 de ani și patru luni de închisoare după contopirea celor trei pedepse definitive pe care le avea și după aplicarea prevederilor noului Cod Penal.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Hayssam a contestat, marți, hotărârea luată cu o zi înainte de Curtea de Apel Ploiești care a admis sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Mărgineni privindu-l pe condamnat și a menținut, la rejudecarea solicitată de instanța supremă, pedeapsa de 23 de ani și patru luni de închisoare aplicată după contopirea pedepselor definitive și după aplicarea noilor prevederi penale.

Contestația se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție, aceasta fiind a doua oară când Hayssam contestă pedeapsa de 23 de ani și patru luni de închisoare.

Curtea de Apel Ploiești a respins de două ori, în 25 aprilie 2014 și în 25 iunie 2014, sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Mărgineni privind pe condamnatul Omar Hayssam.

Acesta a contestat deciziile la instanța superioară, iar magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au trimis de fiecare dată dosarul la rejudecare.

Ulterior, Curtea de Apel Ploiești a admis, la sfârșitul lunii octombrie 2014, sesizarea formulată de respectiva comisie, a descontopit cele trei pedepse definitive pe care acesta le avea repunându-le în individualitatea lor și, prin aplicarea prevederilor noului Cod Penal și contopirea pedepselor, a stabilit că Hayssam va executa o pedeapsă de 23 de ani și patru luni de închisoare.

Decizia Curții de Apel Ploiești a fost contestată atât Omar Hayssam, cât și procurorii de la structura centrală a DIICOT, iar magistrații ÎCCJ au admis ambele contestații, trimițând cauza spre rejudecare.

La rejudecare, magistrații de la Curtea de Apel Ploiești au menținut pedeapsa de 23 de ani și patru luni de închisoare aplicată sirianului Omar Hayssam, explicând că aceasta se încadrează în noile prevederi legale.

‘În temeiul deciziei nr.1 din data de 14 aprilie 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, constată că pedeapsa rezultantă (principală și complementară) aplicată potrivit legii vechi depășește maximul la care se poate ajunge în baza legii noi conform art. 39 Cod penal și, drept urmare, va fi redusă la acest maxim și anume: pedeapsă principală de 23 (douăzeci și trei) ani și 4 (patru) luni închisoare; — pedeapsă complementară de 5 ani interzicerea drepturilor’, se arată în decizia magistraților publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instanțele din România în trei dosare în care a fost trimis în judecată de DIICOT, el primind 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck” și trei ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”. El a reușit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în țară pe 19 iulie 2013. Omar Hayssam este încarcerat în prezent în Penitenciarul Mărgineni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata