OMM: Trebuie să ne pregătim în viitor pentru mai multe zile caniculare, nopţi calde şi valuri de căldură

Temperatura globală este deja mai mare cu un grad Celsius în comparaţie cu cea înregistrată în secolul trecut şi trebuie să ne pregătim pentru un viitor în care vor fi mai multe zile caniculare, mai multe nopţi calde şi mai multe valuri de căldură, a atenţionat Petteri Taalas, secretar general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), într-un mesaj adresat, miercuri, participanţilor la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei, organizat de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

‘Schimbările climatice afectează mediul nostru natural şi antropic. Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, la fel şi temperatura din atmosfera inferioară şi cea a oceanelor. În prezent, Terra este deja cu un grad Celsius mai caldă decât la începutul secolului XX. Comunitatea internaţională a recunoscut în mod unanim necesitatea întreprinderii de acţiuni îndrăzneţe. Anul trecut, guvernele au adoptat Acordul de la Paris pentru ‘a menţine creşterea temperaturii medii globale în limita a mai puţin de două grade Celsius faţă de nivelul din perioada pre-industrială şi pentru a continua eforturile de limitare a creşterii temperaturii cu cel mult 1,5 grade Celsius. Acesta este un angajament ambiţios, iar planurile naţionale adoptate până în prezent ar putea să nu fie suficiente pentru evitarea unei creşteri de 3 grade Celsius. Totuşi, dispunem de cunoştinţele şi de uneltele necesare pentru a face faţă viitorului’, a subliniat Taalas.

Oficialul a adăugat că, la nivel planetar, populaţia trebuie să se pregătească să înfrunte mai multe zile caniculare, mai multe nopţi calde şi mai multe valuri de căldură, fenomene care ar putea afecta sănătatea populaţiei, dar şi să creeze tensiuni în societate.

‘Organizaţia Meteorologică Mondială şi Serviciile Meteorologice şi Hidrologice Naţionale joacă un rol esenţial în construirea unor societăţi adaptabile la climă. Din cauza emisiilor din trecut şi din prezent, trebuie să ne pregătim pentru un viitor în care vor fi mai multe zile caniculare, mai multe nopţi calde şi mai multe valuri de căldură. Acestea vor afecta sănătatea populaţiei şi vor tensiona societatea umană. Putem reduce riscurile de sănătate cauzate de căldură prin punerea în funcţiune a unor sisteme de avertizare timpurie a hazardelor multiple, care să emită, în timp util, alerte către factorii de decizie, serviciile de sănătate şi publicului larg. De asemenea, trebuie să abordăm fenomenul de secetă într-un mod mai proactiv, printr-un management integrat al acestuia. Trebuie să furnizăm decidenţilor linii de ghidare în politici eficiente şi în strategii de management al terenului’, conform reprezentantului OMM.

În plus, consideră Petteri Taalas, ‘schimbările climatice amplifică şi riscul producerii de precipitaţii abundente şi de inundaţii’.

‘Putem proteja vieţile oamenilor şi proprietăţile acestora în faţa unor astfel de hazarde prin realizarea de prognoze bazate pe impact. Acest tip de abordare a riscului de producere a dezastrelor este cea mai eficientă modalitate de a furniza managerilor situaţiilor de risc informaţii pe baza cărora aceştia să poată să acţioneze. Agenda 2030 a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Obiectivele Dezvoltării Durabile îşi propun asumarea necondiţionată a eradicării sărăciei la nivel global. Aceasta presupune îmbunătăţirea securităţii alimentare, precum şi accesul tuturor la apă potabilă şi la salubritate. Strategia impune utilizarea de energie curată şi dezvoltarea unor aşezăminte care să deţină capacitatea de a se adapta, promovând, de asemenea, managementul durabil al ecosistemelor naturale. Constituirea unor comunităţi adaptabile la climă şi vreme reprezintă o parte vitală a acestei strategii destinate dezvoltării durabile. Comunitatea OMM va continua să sprijine ţările în eforturile lor de dezvoltare durabilă şi de abordare a schimbărilor climatice prin furnizarea celor mai avansate servicii ştiinţifice şi operaţionale pentru prognoza vremii, pentru climă, hidrologie, oceane şi mediu’, a apreciat Taalas.

Ziua Mondială a Meteorologiei („World Meteorological Day”) este marcată în fiecare an la 23 martie, din 1961, şi reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei ONU care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială („World Meteorological Organization — WMO).

În acest an, Ziua Mondială a Meteorologiei se desfăşoară sub sloganul: „Mai fierbinte. Mai uscat. Mai umed. Înfruntăm viitorul”.

Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) este un organism specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite. WMO oferă cadrul unei cooperări internaţionale în privinţa dezvoltării serviciilor de meteorologie şi hidrologie.

WMO a fost înfiinţată în 1950 şi a devenit agenţie specializată pentru meteorologie (vreme şi climă), hidrologie operaţională şi ştiinţe geofizice conexe a Naţiunilor Unite în 1951, având la bază Organizaţia Internaţională a Meteorologiei (OMI), fondată în 1873.

România este membru al Organizaţiei Meteorologice Mondiale din 1884 şi a participat la primul Congres al OMM, începând cu anul 1951. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata