Omul de afaceri Florian Walter, arestat în lipsă

Magistrații de la Tribunalul Prahova au dispus, vineri, 15 mai, emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele omului de afaceri Florian Walter, care se sustrage urmăririi penale în dosarul instrumentat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Ploiești, ce vizează infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani.

Florian Walter, care controlează firma de salubritate Romprest, a fost dat în consemn la frontieră în data de 6 mai, în urma unor percheziții ale procurorilor DIICOT Ploiești.

Omul de afaceri este acuzat că a pus bazele unui grup infracțional organizat, format din 23 de persoane, care a desfășurat, în perioada 2012 — 2014, operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă, pentru realizarea operațiunilor ilicite.

Potrivit DIICOT, Walter a inițiat și a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societății Compania Romprest Service SA București a achizițiilor, de la diverse societăți comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societății a facturilor aferente achizițiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, inițial, în conturile societăților fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăți comerciale de tip fantomă, fiind retrase în numerar și preluate de Florian Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

În acest dosar sunt implicați unul dintre finanțatorii FC Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, și soția acestuia, Cristina, cei doi având calitatea de suspect, respectiv martor în dosar.

Conform unor surse judiciare, aceștia controlau unele dintre firmele implicate în lanțul infracțional construit de Walter și de apropiați ai săi.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit și a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT Ploiești efectuează cercetări față de suspecți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, și spălare a banilor, în forma continuată.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârșirea infracțiunilor.

Un număr de 15 persoane au fost arestate preventiv în acest dosar în urma perchezițiilor și audierilor care au avut loc la sediul DIICOT Ploiești.

La acel moment, procurorii au solicitat și emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Florian Walter, care se sustrage urmăririi penale, însă instanța a dispus disjungerea cauzei, amânând decizia pentru data de 15 mai. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata