Omul de afaceri Ioan Bene, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Omul de afaceri clujean Ioan Bene a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, fiind acuzat de evaziune fiscală, spălarea banilor şi delapidare.

Ioan Bene a fost condamnat recent, într-un alt dosar, la trei ani şi zece luni închisoare cu executare (decizia nu este definitivă), pentru că l-a mituit pe Horia Uioreanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Împreună cu Ioan Bene, au fost trimişi în judecată Bogdan Constantin Preda, Dragoş Andrei, Sorin Sima şi Alexandru Vacusta, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălarea banilor, complicitate la spălarea banilor, delapidare şi influenţarea declaraţiilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, la data de 11 august 2008, în calitate de persoană care controla societatea BB I. SRL, Ioan Bene a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC A.G.T SRL (unde administrator era Bogdan Constantin Preda), având ca obiect un imobil inexistent, în baza căruia s-a emis o factură fiscală în valoare de 55.663.939 lei, care a fost înregistrată în contabilitatea SC BB I. SRL.

Procurorii susţin că acea factură reprezenta o cheltuială fictivă, în scopul deducerii, în mod ilegal, a TVA în cuantum de 8.887.519 lei (echivalentul a 2.479.000 euro).

De asemenea, în perioada octombrie 2008 — martie 2009, Bogdan Constantin Preda a dobândit suma de 4.219.000 lei provenind din infracţiunea de evaziune fiscală la care efectuase actele de complicitate, în favoarea lui Ioan Bene, prin retragerea acesteia în numerar din conturile bancare ale SC A.G.T. SRL şi SC M. 92 U. SRL, în care fusese transferată, prin folosirea unor borderouri de achiziţii fictive şi contracte de împrumut fictive, mascând astfel provenienţa ilicită a sumei respective.

În realizarea acestei acţiuni, Bogdan Constantin Preda a fost sprijinit de Dragoş Andrei, care a dispus, prin intermediul altor persoane, retragerea în numerar a sumei de 1.314.000 lei.

Totodată, Sorin Sima, în calitate de administrator al SC M. 92 U. SRL, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, direct sau prin intermediul unei alte persoane, şi-a însuşit din conturile societăţii deschise la Raiffeisen Bank suma totală de 5.385.805 lei, prin retragerea sumelor cu titlu de „restituire creditare societate”, în baza unor contracte de împrumut fictive.

În sarcina lui Alexandru Vascuta s-a reţinut faptul că, la data de 2 iulie 2015, pe când se afla în sediul Poliţiei Sector 4 Bucureşti — Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, a încercat să-l determine pe un alt inculpat cercetat în aceeaşi cauză să dea declaraţii mincinoase.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata