OMV Petrom intră pe piaţa comercializării de gaze naturale lichefiate

În prezent, OMV Petrom a obţinut licenţa pentru comercializarea de gaze naturale lichefiate, diversificându-şi astfel activităţile pe piaţa de comercializare a gazelor şi a produselor conexe, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni, AGERPRES.

Astfel, GNL (gazul natural lichefiat) oferă o alternativă de mobilitate mai curată, cu până la 15% emisii de CO2 mai scăzute, 50% mai puţine emisii de oxid de azot şi 50% reducere a zgomotului în comparaţie cu camioanele diesel.

„Intrarea OMV Petrom pe această piaţă este o evoluţie firească. Credem că gazele naturale au un rol esenţial în tranziţia energetică a României, mai ales în condiţiile în care putem accesa aceste resurse. Gazele naturale au multiple aplicaţii în producţia de electricitate, în transport şi în industrie, putând contribui, în acelaşi timp, atât la reducerea emisiilor, cât şi la consolidarea securităţii energetice. Iar gazele naturale lichefiate reprezintă o soluţie mai curată pentru mobilitate”, a declarat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Gas.

Gazele naturale, prin lichefiere, pot fi stocate şi transportate în siguranţă pe distanţe foarte lungi, cu un grad crescut de eficienţă economică şi energetică.

În contextul mediului, gazele naturale lichefiate pot fi folosite în sectorul mobilităţii, oferind o alternativă la combustibilii convenţionali, cu până la 15% emisii de CO2 mai scăzute, 50% mai puţine emisii de oxid de azot şi 50% reducere a zgomotului în comparaţie cu camioanele diesel.

În plus, gazele naturale lichefiate sunt o soluţie pentru alimentarea zonelor care nu sunt conectate la reţelele de gaze naturale.

În ceea ce priveşte aplicaţiile industriale, gazele naturale lichefiate pot fi utilizate ca sursă energetică, oferind un plus de eficienţă şi operabilitate.

În prezent, OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020.

Din punct de vedere al producţiei, grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârşitul lui martie 2021, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom.

Aşadar, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 7%, iar 21,4% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata