Oprea propune sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor

Vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea propune sancțiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra polițiștilor, informează un comunicat al MAI, remis miercuri .

„La inițiativa vicepremierului Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, articolul 257 — Ultrajul și articolul 279 — Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acțiunile violente îndreptate împotriva reprezentanților autorității statului. Conform inițiativei legislative, faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții urmează a se sancționa cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi”, precizează sursa citată.

De asemenea proiectul include și majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcționari publici care îndeplinesc funcții ce implică exercițiul autorității de stat.

„Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât și analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această inițiativă. Susțin cu tărie că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectați și mai bine protejați de lege”, afirmă Oprea.

Proiectul de act normativ a fost înaintat Ministerului Justiției.

Conform analizelor realizate la nivelul Poliției Române, anul trecut au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele 6 luni ale acestui an 2015 au fost sesizate 247 de asemenea fapte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata