Orban, despre votul din comisii: Probabil va fi unul politic, însă avizul e consultativ

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat, luni, că PSD are majoritate în Comisiile din Parlament și că probabil votul la audierea miniștrilor propuși va fi unul politic. El a precizat însă că avizul comisiilor va fi unul consultativ, astfel propunerile vor rămâne aceleași.

Premierul desemnat Ludovic Orban anunţă că este gata să încale cutuma potrivit căreia candidaţii de miniştri care primesc un vot negativ în comisiile de specialitate din Parlament sunt înlocuiţi. Liderul PNL anunţă că va susţine în continuare miniştrii propuşi, chiar dacă aceştia vor fi respinşi în comisii.

„Am încredere în candidaţii de miniştri, sunt oameni bine pregătiţi, oameni integri, oameni care cunosc situaţia existentă în fiecare domeniu, care pot să răspundă la orice fel de întrebare pusă din partea parlamentarilor din comisiile de specialitate în care vor fi audiaţi. Sigur, există o aritmetică. Toată lumea ştie că există comisii de specialitate în care există o majoritate PSD – Pro România şi în mod evident votul nu va fi acordat în funcţie de competenţă, de integritate şi de profesionalismul colegilor mei, ci probabil va fi un vot politic. Ca atare, important este ca miniştrii propuşi de noi să arate foarte clar că ştiu despre ce e vorba, că sunt stăpăni pe domeniu, că au soluţiile potrivite şi sunt convins că vor fi miniştri foarte buni. Avizul este consultativ”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a precizat că nu va schimba propunerile de miniștri dacă avizul dat de comisii după audieri va fi unul negativ.

„Sper că parlamentarii nu o să voteze numai pe baza comenzii de partid, dar dacă va fi aşa, un vot al unei majorităţi PSD împotriva unui candidat de minitru nu îmi va schimba opinia privitor la aceast candidat şi vom merge în continuare în susţinerea candidaţilor de miniştri asupra cărora s-ar putea să existe un vot negativ în comisii, care va fi un vot politic şi în niciun caz un vot dat pe baza pregătirii profesionale, a experienţei, a integrităţii şi a soluţiilor pe care le propun”, a conchis Orban.

Audierea miniștrilor propuși în Guvernul Orban va avea loc marți și miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata