Orban: Nu există nicio şansă de a ne menţine în ţinta de deficit

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că în opinia sa nu există ”nicio șansă” ca România să se menţină în acest an în ţinta de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut, dând ca exemplu întârzieri la rambursările de TVA și plata pentru lucrările avizate prin PNDL.

„Încercăm să reaşezăm cheltuielile. Evident, va fi un deficit, dar nu… Lucrurile sunt clare. După părerea mea, nu există nicio şansă de a ne menţine în ţinta de deficit. Gândiţi-vă că nu noi am executat bugetul. Zece luni şi ceva, până în 4 noiembrie, până a fost învestit guvernul pe care îl conduc, ei au executat bugetul, ei au efectuat toate cheltuielile, ei au o rată de colectare… De când e PSD-ul, au rostogolit de pe un an pe altul cheltuieli. Adică au trecut cheltuieni care trebuiau efectuate în noiembrie, decembrie pe anul următor”, a afirmat Ludovic Orban.

Orban a dat ca exemple întârzieri la rambursările de TVA către firme, în valoare de 5,2 miliarde lei, lucrări avizate şi plăţi care trebuiau făcute de peste cinci miliarde de lei în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi concedii medicale neplătite, în sumă de circa două-trei miliarde de lei, dar și faptul că nu s-au realizat cheltuielile prognozate.

„Deficitul a depăşit 2,6%, comparativ cu anul trecut, când deficitul era 1,6%. Nu numai că există acest deficit, dar foarte multe cheltuieli care trebuiau realizate în conformitate cu legea nu au fost făcute”, a declarat Orban, în cadrul unei emisiuni la România TV.

El a mai spus că guvernarea PSD ”a angajat mai mult decât își puteau permite”.

”Nu au fugit cu banii, ci au angajat cheltuieli care nu puteau fi făcute”, a mai spus premierul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata