Orban: Vom încerca să obţinem sprijin pentru proiectul PNL privind creşterea numărului de parlamentari de diaspora la 15

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat marţi că liberalii vor încerca să obţină sprijinul pentru proiectul lor privind creşterea numărului de parlamentari de diaspora la 15.

PNL a înaintat un proiect de lege, care prevede creşterea reprezentării parlamentare a cetăţenilor români din diaspora. Acest proiect de lege prevede ca reprezentarea să se facă în baza normei de reprezentare şi pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat, ţinând cont de numărul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate care sunt înregistraţi, care este la ora actuală, după informaţiile pe care le avem, de peste 700.000. Asta ar însemna o creştere a reprezentării românilor din diaspora în Parlamentul României de la 2 senatori şi 4 deputaţi, adică şase parlamentari, la un număr de 15 parlamentari, conform calculelor pe care le-am făcut. E un proiect de lege care se află în dezbaterea Senatului. După ce trece de Senat, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor. (…) Ştiu că o serie de parteneri sunt de acord cu această creştere a reprezentării. Vom discuta cu cei cu care încă nu am discutat acest subiect, pentru a încerca să obţinem sprijin pentru acest proiect de lege”, a afirmat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a menţionat că acest proiect de lege prevede creşterea reprezentării diasporei fără a afecta numărul de parlamentari.

„Noi am inclus în acest proiect de lege ca cetăţenii români înregistraţi oficial ca fiind cu domiciliul în străinatate să nu mai fie pe listele electorale permanente din diferitele circumscripţii electorale, judeţe, municipiul Bucureşti, să fie scoşi din listele electorale permanente, urmând să se refacă norma de reprezentare după ce sunt scoşi din listele electorale permanente”, a explicat el.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata