Ordinul Arhitecţilor doreşte concurs public de proiecte pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) a transmis, marţi, 18 mai, Biroului Permanent al Senatului o scrisoare prin care şi-a exprimat susţinerea pentru adoptarea proiectului de modificare a OUG 19/2005 în sensul instituirii obligativităţii organizării unui concurs public de urbanism şi arhitectură şi a avizării legale a proiectului ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului.

„Apreciem în mod deosebit această iniţiativă legislativă şi oferim întregul nostru sprijin pentru adoptarea ei. În opinia breslei noastre, soluţia firească şi obligatorie din punct de vedere profesional este un concurs public deschis tuturor arhitecţilor – eventual în două faze – şi nu impunerea unilaterală a unei anumite concepţii, urmată de o procedură formală de atribuire a proiectării.

Fazele care s-au consumat până acum au avut ca scop real mai puţin o dezbatere critică şi de clarificare a unor aspecte ale programului arhitectural, ci impunerea unei anumite soluţii directoare, prestabilite de către beneficiar”, se arată în scrisoarea OAR.

În opinia arhitecţilor, faza de selectare a proiectantului este restrictivă şi nu are la bază criteriul calităţii. „Ceea ce Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) propune sub titulatura de „selectare a proiectantului” nu este decât o licitaţie de proiectare restrictivă, în care predomină criteriul cantitativ, fără asigurarea accesibilităţii marii majorităţi a membrilor corpului profesoral al arhitecţilor”, se mai arată în documentul citat.

Proiectul de modificare a OUG 19/2005, la care fac referire arhitecţii, a fost iniţiat senatorii PNL Minerva Boitan, Emilian Frâncu, Paul Ichim şi Marius Nicoară şi a primit, în 10 mai, un raport de respingere din partea comisiei pentru cultură din Senat.

Votul negativ dat în comisia de specialitate este motivat în raport prin faptul că episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul, care a participat la şedinţe, a susţinut că „iniţiativa legislativă este lipsită de obiect, întrucât, deşi nu există o obligaţie legală, a fost organizat deja un concurs de selectare a proiectanţilor, concurs care se află în desfăşurare şi la care sunt înscrise zece firme”.

O altă motivaţie a raportului de respingere a fost aceea că, potrivit Constituţiei, statul este obligat să respecte autonomia şi libertatea cultelor, inclusiv dreptul acestora de a-şi construi lăcaşurile de cult de care au nevoie, în conformitate cu propria tradiţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata