Ordonanţa de modificare a Codului fiscal, „rătăcită” pe drumul spre Monitorul Oficial

– Mediul de afaceri şi experţii fiscali aşteptau ieri cu nerăbdare ca modificările aduse de Guvern Codului fiscal să fie în sfârşit publicate în Monitorul Oficial, măcar cu o săptămână înaintea intrării în vigoare a noilor reguli, la 1 iulie.

Ordonanţa de urgenţă, a cărei aprobare în Guvern a fost anunţată miercuri seară, nu apăruse însă până ieri după amiază. În schimb, au început să circule zvonuri privind reţinerea documentului pentru modificări suplimentare, scrie Ziarul Financiar.

Oricum Finanţele încalcă din nou principiul din Codul fiscal care cere un termen minim de şase luni între momentul introducerii unor modificări şi intrarea în vigoare a acestora, însă în cazul în care publicarea mai întârzie mult, vor stabili un nou record în materie de schimbare intempestivă a legislaţiei.

Nu este prima ezitare în schimbarea legislaţiei din partea Guvernului Boc. Un precedent deosebit în materie a fost introducerea cotei unice de 16% de la 1 ianuarie 2005.

O noutate legislativă care stârneşte mult interes este introducerea impozitului de 16% pe contravaloarea tichetelor de masă. Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu a declarat că tichetele de masă acordate de angajatori salariaţilor vor fi impozitate doar cu 16% aplicat la contravaloarea tichetelor, fără a fi percepute şi contribuţiile sociale, iar impozitul va fi plătit de către angajat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata