Ordonanţa privind rambursarea anticipata a creditelor se va aplica greu

Ordonanţa de Urgenţă privind comisioanele de rambursare anticipata la contractele de credit se va aplica foarte greu, a declarat luni, 21 iunie, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

 

Începând din 21 iunie băncile sunt obligate să modifice contractele clienţilor, pentru a se conforma Ordonanţei de Urgenţă Nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial pe 11 iunie 2010.

„Această ordonanţă nu este o lege bancară şi nu este în favoarea băncilor, este o măsură potrivit bunelor practici europene. S-au despărţit apele în sistemul bancar. Consumatorul de bani este considerat ca oricare alt consumator de frigidere, de brânză sau de salam. Întreaga activitate privind protecţia consumatorului de bani a trecut şi ea la autoritatea respectivă”, a explicat Adrian Vasilescu, la un post de televiziune.

În ceea ce priveşte creditele vechi există deja este o excepţie făcută de lege. Acum a început să nu mai funcţioneze principiul neretroactivităţii.

Legea spune clar că în ceea ce priveşte contractele vechi se poate face o modificare printr-un act adiţional.
„Începând de azi, băncile şi contractantul au la dispoziţie 90 de zile să facă un act adiţional prin care să modifice contractul vechi. Clienţii trebuie să ştie un lucru că dacă vor să-şi ramburseze anticipat un credit, şi asta este o poveste veche care se discută de multă vreme pe Planetă, băncile întotdeauna s-au opus la rambursarea de credite.

Atunci când au fost rambursări anticipate au introdus comisioane foarte mari sau penalităţi. România ştie şi ea bine asta, că ea însăşi a fost penalizată, a fost în carantină timp de 15 ani, pentru că a rambursat credite mai devreme”, a spus Vasilescu.

Începând de acum, clientul poate din trei în trei luni să-şi facă o modificare la contract cu un act adiţional. Asta nu se face bătând din palme. Nu ştiu de ce a creat atâta bucurie şi atâta speranţă această lege care se va aplica deocamdată foarte greu, consideră consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

Nu văd situaţii în care oamenii care au luat credite se vor repezi să le plătească anticipat. S-ar putea să fie nevoie de refinanţare, dar la refinanţare sunt probleme foarte mari, pentru că eu mă uit în situaţiile privind clientele băncilor. Sunt foarte puţini cei care mai au acum şanse să poată lua un credit pentru că sunt condiţii nefaste la noi şi în toată lumea.

Cei care vor să refinanţeze creditul vor trebui să se ducă la o altă bancă să spună am un credit în lei vreau să ia un credit în valută la o altă bancă. Se duce acolo, dacă îndeplineşte condiţiile, dacă are o bonitate atât de mare încât să poată suporta două credite pentru că celălat credit nu se stinge”, a subliniat Adrian Vasilescu.

Comentând decizia de supraimpozitare a băncilor, Adrian Vasilescu a spus că „sunt mai multe modalităţi prin care se încearcă prin Europa să se aplice această măsură, dar până acum nu s-a prea reuşit.

„Unii vorbesc de o suprataxă pe profit alţii de o taxă pe tranzacţii, altţii de o taxă pe cifra de afaceri a băncii care să se suprapună peste impozitul pe profit. Important este că la Comisia Europenă această taxă bancară nu este bine văzută, din moment ce toată lumea ştie că nu vor plăti băncile această taxă ci clienţii”, a subliniat consilierul lui Mugur Isărescu.

BNR nu priveşte această măsură ca fiind nici pozitivă, dar nici de negativă. Este vorba de cu totul altceva. Ideea de suprataxă bancară a apărut în momentul în care statele au început să pompeze bani în sistemul bancar pentru a-l salva de criză şi după ce au fost pompaţi foarte mulţi bani au început discuţii cum ar fi să ia câte ceva înapoi pentru că de obicei banii care au fost primiţi de la stat de către bănci, normal, ar fi să vină înapoi.

Unele bănci au dat banii înapoi, altele spun că vor da banii, iar altele probabil că nu vor da niciodată nici un ban înapoi. Vreau să vă spun că în România nici o bancă nu a primit nici măcar un leu, un dolar, un euro de la statul român sau de la alt stat, a subliniat Vasilescu, subliniind că această asa-numită suprataxă ar trebui privită cu mare atenţie.

Citește și
1 Comentariu
  1. petru spune

    ce grijuliu acest baiat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata