Ovidiu Bojor, doctor în farmacie şi specialist în fitoterapie, a împlinit 90 de ani

Ovidiu Bojor, doctor în farmacie și specialist în fitoterapie, s-a născut la 1 noiembrie 1924, la Reghin, județul Mureș.

A absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie din București (1950). În 1968 a devenit doctor în farmacie cu teza: ”Contribuții la studiul ciupercii Claviceps purpurea”. Este considerat fondatorul fitoterapiei moderne în România.

Încă din 1952, Ovidiu Bojor desfășoară o bogată activitate de cercetător științific, atât în România, cât și în străinătate. În perioada 1978-1985 a lucrat ca expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, iar între anii 1984-1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal. Timp de 25 de ani a lucrat la cartarea florei medicinaledin Carpați.

Ovidiu Bojor s-a remarcat și prin activitatea de explorator, conducând patru expediții științifice pentru explorarea florei medicinale din Himalaya. În 1985 a condus și a sponsorizat prima expediție româno-nepaleză în Himalaya, pentru cucerirea vârfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu în premieră. A participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan și în Africa (Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi și Botswana).

A publicat, singur sau în colaborare, peste 200 de lucrări științifice și peste 500 de articole în presa centrală. Este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate și de cărți de informare științifică, dintre care menționăm: ”Farmacia naturii”, vol. I și II; ”Plantele medicinale de la A la Z”; ”Miracole terapeutice ale plantelor”; ”Flora medicinală a României”; ”Fitoterapie tradițională și modernă”; ”Pledoarie pentru viață lungă”; ”Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z”; ”Plante și miresme biblice — hrană pentru suflet și trup”; ”Sănătate prin semințe, legume și fructe”; ”Afecțiunile aparatului respirator”; ”Compendiu de terapie naturală: nutriție, fitoterapie, cosmetică”; ”Iubire, dragoste, sexualitate”.

A participat la numeroase congrese, simpozioane și reuniuni internaționale pe teme de fitoterapie. Deține peste 40 de brevete de invenție, majoritatea aplicate în cercetare și în producție.

Este membru al Societății Naționale de Geografie din Statele Unite ale Americii (1984). Din 2002, este membru al Academiei de Științe Medicale din România și președintele Planta Romanica, un patronat ce cuprinde 26 de firme cu activitate în domeniul plantelor medicinale și aromatice. În 2004 Academia Română i-a acordat Diploma ”Meritul Academic”.

În 2003 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Reghin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata