Pagube de peste 58,7 milioane lei în urma inundaţiilor din Hunedoara

Inundaţiile ce au avut loc în judeţul Hunedoara în perioada 15 mai – 20 iunie au provocat pagube materiale în valoare totală de peste 58,7 milioane de lei, fiind afectate 106 localităţi de pe raza mai multor primării situate în bazinele râurilor Crişul Alb, Mureş şi Jiu, se arată într-o informare a Prefecturii remisă marţi.

Potrivit datelor centralizate de la primării, cele mai grave inundaţii au fost înregistrate în perioada 12 — 20 iunie, când ploile torenţiale au provocat scurgeri de pe versanţi şi depăşiri ale cotelor de atenţie ale râurilor în 78 de localităţi din bazinele hidrografice Crişul Alb şi Mureş. Precipitaţiile abundente au cauzat pagube evaluate la 57,77 milioane lei, fiind afectate 283 de case şi 260 de anexe gospodăreşti.

„În intervalul 12.06.2016-16.06.2016, în Bazinul Criş Alb şi Mureş, pe teritoriul judeţului Hunedoara, s-au semnalat precipitaţii însemnate cantitativ, precipitaţii însoţite de scurgeri masive de pe versanţi şi revărsări de râuri. În b.h. (bazinul hidrografic, n.r.) Criş au fost afectate sate din comunele:Vaţa de Jos, Bucureşci, Luncoiu de Jos, Baia de Criş, oraşul Brad şi în b.h. Mureş sate din comunele Densuş, Mărtineşti, Balşa, Vălişoara, Romos, Zam, Cerbăl, Cârjiţi, Baru, Burjuc, Peştişu Mic şi oraşele: Simeria, Geoagiu şi municipiul Hunedoara”, potrivit informării de presă a Prefecturii Hunedoara.

Apele au distrus infrastructura pe 2 kilometri de drumuri naţionale, 15,95 kilometri de drumuri judeţene şi 50,9 kilometri de drumuri comunale. De asemenea, este nevoie de reparaţii la 33 de poduri şi 101 podeţe.

Peste 519 ha de terenuri agricole şi 115,4 ha de păşuni şi fâneţe au fost inundate, iar 600 de animale au murit în urma revărsării apelor.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii au fost calculate în data de 19 iunie, între orele 14,00 — 20,00 fiind înregistrate 42,5 litri/mp în numai trei ore la staţia pluviometrică Dărăneşti, din Valea Jiului. În aceeaşi zi, în satul Sibişel, din zona Orăştie, precipitaţiile au totalizat 31,5 litri/mp în interval de trei ore.

„În ziua de 19.06.2016 între orele 14-20 au căzut precipitaţii deosebit de abundente, însoţite de vânt, grindină de dimensiuni foarte mari şi fenomene electrice, îndeosebi în zona Văii Jiului. Precipitaţiile căzute au fost însoţite de grindină de dimensiuni foarte mari şi puternice scurgeri de pe versanţi”, se arată în documentul citat.

Autorităţile au intervenit pentru ajutorarea populaţiei şi evacuarea apei din case şi gospodării, la faţa locului fiind mobilizate efective ale ISU, Jandarmeriei şi Poliţiei judeţului Hunedoara, precum şi oameni de la unităţile economice situate în zonele afectate.

Au fost folosite bărci şi saci din stocul de apărare pentru deplasarea pe apă şi supraînălţarea malului în zona satelor Peştişu Mic — Peştişu Mare, de lângă Hunedoara.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara a monitorizat nivelul râurilor, iar angajaţii şi utilajele unităţii au acţionat pentru deblocarea secţiunilor de scurgere la mai multe podeţe, care obturau scurgerea apei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata