Pâinea ar putea fi vândută numai prin magazine specializate

Pâinea şi produsele de panificaţie ar putea fi vândute numai prin magazine specializate, dacă solicitarea patronatelor din industria de morărit şi panificaţie va fi introdusă în normele metodologice de aplicare a actului normativ privind măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale.

„Venim cu propunerea ca vânzarea pâinii să se facă numai în magazine specializate sau în raioane specializate din magazinele generale. Numai aşa se va termina cu vânzarea pâinii în tonete şi chioşcuri fără bonuri fiscale”, a declarat, miercuri, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie – ROMPAN, Aurel Popescu, în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice.

Acesta a precizat că prin vânzarea pâinii numai în magazine specializate se va realiza şi o gamă sortimentală mai largă şi va fi în folosul consumatorilor, pentru că vor avea de ales din mai multe sortimente provenite de la mai mulţi furnizori, ceea ce va stimula concurenţa şi va duce la o scădere a preţurilor.

Vrem ca pâinea să se vândă în 2010 ca în alte state europene şi la fel cum se vindea, dacă bine ştiţi, înainte de 1989. Acest lucru va reprezenta şi un avantaj pentru organele de control, pentru că vor scădea numărul de magazine şi se va putea realiza un control mai bun şi mai eficient”, a explicat Popescu.

Preşedintele ROMPAN a apreciat modul în care Ministerul Finanţelor a răspuns solicitărilor patronatelor pentru crearea Ordonanţei de Urgenţă privind evaziunea fiscală, deşi nu îşi face iluzii că aplicarea ei va elimina total evaziunea fiscală din sector.

„În mod sigur vor mai fi comercianţi care vor solicita pâine sau producători care vor face pâine fără documente legale, chiar dacă nu dintre membrii patronatelor din industrie ANAMOB şi ROMPAN. Mai sunt alte 5.000 de firme care fac pâine în România la ora actuală. Problema evaziunii fiscale este veche, dar aceste act normativ ne satisface pentru că am lucrat foarte bine cu MFP la el”, a adăugat preşedintele ROMPAN.

Acesta a mai cerut deputaţilor ca atunci când legea va ajunge la Parlament să mai fie trecut un amendament al celor din industria cărnii referitor la plata TVA în vamă pentru importuri.

„Cei de la carne consideră că în actul normativ ar trebui inclusă şi măsura de plată a TVA în vamă pentru importurile de carne, în condiţiile în care România importă 70 la sută pentru procesare. Ministrul Finanţelor ne-a promis că în normele metodologice de aplicare se vor găsi soluţii pentru colaborarea cu Romalimenta pe această temă”, a menţionat şeful ROMPAN.

De asemenea, preşedintele ANAMOB, Viorel Marin, s-a arătat surprins de faptul că această Ordonanţă, deşi a fost aprobată de Guvern de două săptămâni, încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare şi a solicitat sprijin deputaţilor în acest sens.

„Întregul efort este strict pe zona comercială, pentru a nu practica vânzarea fără acte. Trebuie să vedem OUG publicată în Monitorul Oficial. Sunt deja două săptămâni de la aprobare şi ea încă nu este publicată”, a spus Marin.

Acesta a făcut un apel către membrii industriei din panificaţie pentru promovarea şi impunerea disciplinei fiscale la nivelul cumpărătorului. „Cumpărătorii trebuie să ceară bon şi organele fiscale să se concentreze pe această zonă unde pot apărea fraude pe o perioadă mai mare de până la trei luni”, a subliniat şeful ANAMOB.

Potrivit sursei citate, patronatele din industrie vor lansa din fonduri proprii un spot publicitar prin care cumpărătorii să solicite bonuri fiscale din magazine.

Reprezentantul ANAF, vicepreşedintele Dragoş Bogdan, a confirmat că propunerea patronatelor privind vânzarea pâinii în magazine specializate va fi inclusă în normele de aplicare ale Ordonanţei şi va fi benefică pentru efectuarea controlului.

După publicarea OUG privind măsurile de reducere a evaziunii fiscale acesta va intra în vigoare, dar va fi transmisă Parlamentului pentru aprobare când vor fi introduse şi amendametele solicitate.

Potrivit datelor furnizate de patronate, piaţa negră din sectorul de morărit şi panificaţie se ridică la ora actuală la un miliard de euro anual.

Citește și
1 Comentariu
  1. pedro spune

    inainte de 89 luam painea de la un magazin unde erau 3 raioane alaturate: panificatie, lactate si dulciuri. de ce nu e ok sa fie si in magazine mixte? cine vrea de la mag. specializt, nu are decat. mie imi convine sa iau paine de la colt de la chioscul alimentar mixt. este spre confortul meu si al multora. acest nou proiect intra in categoria „over regulated economy”(adica economie excesiv reglementata), mult criticata de europarlamentarii britanici la UE. nu vad unde intra evaziunea in toata chestia. de ce magazinul specializat e mai sigur referitor la evaziune.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata