Pâinea se va scumpi cu 15%, după ce preţul făinii a urcat cu 40% în doar o săptămână

Producatorii de grau au dublat preturile in acest an, situatie care a creat un blocaj pe piata si a scumpit faina cu 40% in ultima saptamana, astfel ca painea va costa cu aproximativ 15% mai mult pana la finele lui august, a declarat Aurel Popescu, presedinte Rompan.

Pretul fainii a crescut in ultima saptamana cu circa 40%, de la 750 de lei pe tona la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de paine sunt necesare 750 de grame de faina si, pe masura faina scumpa va ajunge in brutarii, pretul painii va creste. Parerea mea este ca majorarea va avea loc in valuri, iar pana la sfarsitul lunii august painea se va scumpi cu circa 15%”, spune Popescu.

El explica aceste cresteri prin blocajul care s-a produs in ultima luna pe piata de panificatie. Potrivit presedintelui Rompan, Romania a exportat anul trecut doua milioane de tone de grau, in conditiile unei productii de circa 5,2 milioane de tone, relatează Bloombiz.ro.

Exporturile au fost facute din rezervele din anul 2008, cand recolta a fost de aproximativ sapte milioane de tone. Exportul a avut ca efect insa un deficit pe piata interna, astfel ca in lunile mai-iunie au fost necesare importuri, din Ungaria.

Deoarece importurile si costurile de transport depaseau semnificativ pretul de atunci la graul din piata interna, firmele de panificatie nu si-au facut stocuri si au asteptat productia din acest an. „Astfel, s-au creat niste goluri, intrucat in iulie nu s-a aprovizionat nimeni, pentru ca nu s-a recoltat nimic, din cauza ploilor. Acum, in luna august, cand s-a recoltat, toata lumea a sarit pe producatorii de grau, care din acest motiv si pe fondul cresterii cotatiilor pe pietele internationale au dublat pretul.

De la 400-450 de lei pe tona de grau anul trecut au ajuns acum sa ceara si peste 800 de lei pe tona, ajungand chiar la 1.000 de lei”, a explicat Popescu. El a adaugat ca producatorii refuza sa vanda mai ieftin, situatie care a creat un blocaj pe piata.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata