Pandantive eneolitice din mandibule de câine, expuse la MNIR

Micro-expoziția „Exponatul lunii iunie”, care va fi vernisată, joi, la Muzeul Național de Istorie, prezintă două pandantive realizate din mandibule de Canis familiaris L.

Biroul de presă al MNIR informează, într-un comunicat , că pandantivele realizate din mandibule de câine au fost descoperite în anul 2010, în timpul cercetărilor arheologice din așezarea de tip tell de la Sultana-Malu Roșu, județul Călărași.

Pe lângă funcția lor practică și decorativă, dovedită de studiul interdisciplinar efectuat asupra lor, cele două piese de la Sultana aveau și o funcție simbolică, fapt demonstrat și de caracterul lor de unicat, dar și de contextul în care au fost descoperite — în asociere cu o locuință arsă și abandonată.

Depunerea acestor două piese unice, în două momente cheie ale respectivei construcții preistorice — fundarea și abandonarea, reprezintă un indice important privind valoarea simbolică, rituală și mistică a acestor artefacte.

De asemenea, aceste două pandantive se pot lega și de rolul ancestral al câinelui — cel de protector al casei, familiei și comunității, dar și de anumite activități economice specifice comunităților gumelnițene (vânătoarea sau creșterea animalelor).

Micro-expoziția va fi deschisă până pe 13 iulie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata