Paradoxul sistemului sanitar: România are de două ori mai multe paturi în spitale decât Danemarca

Doar zece ţări europene finanţează mai multe locuri în spitale, raportat la populaţie, decât România. Astfel, ţări ca Danemarca, Norvegia, Spania sau Italia au mai puţine locuri în spitale, raportate la 100.000 de locuitori, decât România.

România avea, în 2008, 657 de paturi de spital disponibile la 100.000 de locuitori, potrivit ultimelor statistici ale Eurostat. Potrivit explicaţiilor care însoţesc această statistică, este vorbe despre “toate locurile din spitale care sunt funcţionale şi care sunt imediat disponibile pentru a primi pacienţi, atât cele ocupate cât şi cele neocupate”, informează Money.ro.

Numărul de paturi disponibile în spitalele româneşti (întreţinute şi finanţate) este mult mai mare decât în multe alte ţări europene, raportat la populaţie.

Astfel, în Danemarca sau Norvegia, ţări vestite pentru sistemele lor de asistenţă socială, sunt doar 357,8 paturi la 100.000 de locuitori şi, respectiv, 354,4 paturi la 100.000 de locuitori, deci aproape la jumătate faţă de România.

Recent, postul britanic BBC relata despre sistemul de sănătatea din România câ este în pragul colapsului. Reportajul a fost difuzat înaintea tragediei de la maternitatea Giuleşti, socotită drept cea mai mare nenorocire de după 1990 încoace.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata