Parchetul Capitalei a reţinut 16 persoane pentru o evaziune de 85 milioane de lei

Parchetul Tribunalului București a început urmărirea penală și a reținut 16 persoane, sub acuzația de evaziune fiscală, prin care au produs un prejudiciu statului de 85 de milioane de lei.

„În urma acțiunilor din data de 4 mai derulate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiștii din cadrul DGPMB s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani”, informează un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București remis vineri.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010-2013, inculpații Ioan și Nicoleta Preda, în calitate de administratori ai SC T. SRL, au inițiat, derulat și participat la circuite evazioniste și de spălare a banilor prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false și înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale (TVA și impozit pe profit), transferând sume impresionante în contul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retrași, în totalitate, în numerar.

„Prejudiciul produs bugetului de stat de către cei doi inculpați se ridică la suma de aproximativ 7,4 milioane de lei. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 2,2 milioane de lei”, arată procurorii.

De asemenea, în perioada 2009-2014, Marin Dumitru și Victor Țene, care controlează SC I.L.C. SRL și SC D.I.E. SRL, au contractat lucrări de reabilitare termică, dar și alte lucrări de construcții — în principal, în urma câștigării unor licitații organizate de instituții publice. Lucrările de construcții și reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajații proprii.

„Ulterior încasării banilor, inculpații au transferat în conturile a nouă societăți comerciale controlate de ceilalți inculpați reținuți în cauză, suma totală de 55.647.715 lei, 4.479.785 euro și 1.082.818 USD (un total de aproximativ 17.000.000 euro)”, se mai arată în comunicat.

În plus, în vederea diminuării obligațiilor fiscale, inculpații au înregistrat în contabilitate achiziții fictive de la societăți comerciale cu comportament de tip fantomă către care au și transferat sumele de bani. Transferurile erau urmate, în aceeași zi sau cel mai târziu a doua zi, de retrageri în numerar de aceeași valoare sau de transferuri în conturile alte societăți comerciale cu comportament de tip fantomă.

Potrivit documentului citat, toți banii transferați au ajuns prin persoane de încredere în posesia inculpaților Marin Dumitru și Victor Țene.

Sumele astfel obținute au fost reciclate și introduse în alte circuite economice și financiare, în vederea disimulării și ascunderii originii ilicite a fondurilor.

„Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 35 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 85 milioane de lei”, informează Parchetul.

14 dintre inculpații reținuți vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, față de doi dispunându-se măsura preventivă a controlului judiciar. De asemenea, se va propune arestarea în lipsă a altor doi inculpați care se sustrag de la urmărirea penală.

În prezenta cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata