Părintele Constantin Necula: Trebuie să ne aducem „Cuminţenia” înapoi

Părintele Constantin Necula a declarat sâmbătă, 11 iunie, la Deva, că este un susţinător al subscripţiei publice cu ajutorul căreia statul român intenţionează să cumpere opera lui Constantin Brâncuşi ‘Cuminţenia Pământului’.

Țin tare mult la asta pentru că eu cred că trebuie să le luăm ‘Cuminţenia’ înapoi. Poate că e un simbol de reîntoarcere către ţara a lucrului care, altădată, ne caracteriza. Noi eram un popor — nu cel mai cuminte popor, că am fost bezmetici totdeauna — dar cu foarte multă evlavie la cuminţenie. Poate că dacă aducem înapoi simbolul, ne vine şi conţinutul cuminţeniei. Și apoi, eu nu pot să-mi las prietenii la nevoie, iar Brâncuşi este prietenul meu. M-a crescut de când eram mic. Îi datorez lui Brâncuşi enorm de mult şi nu vreau să rămân dator bătrânului cu nimic’, a spus părintele Constantin Necula.

Subscripţia publică naţională lansată de Ministerul Culturii pentru achiziţionarea operei ‘Cuminţenia Pământului’ se va derula până pe 30 septembrie. Statul speră să adune în acest mod 6 milioane de euro de la persoane fizice şi juridice, bani la care va adăuga 5 milioane de euro pentru a strânge suma necesară cumpărării operei lui Brâncuşi.

Prezent la manifestarea civică ‘Premianţii fără premii’, organizată de societatea civilă din Deva pentru a recompensa simbolic oamenii de valoare ai României, părintele Necula a spus că românii trebuie să fie bucuroşi pentru că România este o ţară frumoasă şi că dacă vor cere mai mult, atunci Dumnezeu le va dărui mai mult.

‘A fi român este o demnitate, şi încă una care vine de sus. Aici nu e vorba de naţionalism, e vorba să ne ştim valoarea. (…) Românii trebuie să dovedească tot timpul că vor mai mult şi Dumnezeu le va dărui. Sunt convins că va fi aşa’, a spus părintele Necula.

Întrebat cum cataloghează pelerinajul românilor la mormântul Părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, părintele Necula a arătat că acesta poate fi caracterizat ca ‘o nevoie de sfinţenie’ a oamenilor.

‘Știm bine că părintele e unul dintre prietenii poporului român, dacă nu printre cei mai mari prieteni ai poporului român. Eu mă bucur că românii au onoarea condusă de sfinţi, nu de oameni’, a afirmat părintele Constantin Necula.

Aproape 200 de oameni au luat parte sâmbătă, în centrul municipiului Deva, la premierea simbolică a părintelui Constantin Necula în cadrul campaniei civice ‘Premianţii fără premii’. Cei prezenţi l-au aplaudat îndelung pe invitat, iar Episcopia Devei şi Hunedoarei i-a dăruit o icoană a Maicii Domnului.

‘Părintele Constantin Necula nu este orice preot. El se străduieşte să răscumpere vremea primită ca dar de la Dumnezeu. Face asta ducând un mecenat, o luptă de apărare a valorilor morale într-o societate în care ele par să se dilueze tot mai mult, de la o zi la alta. El pune într-o lumină corectă societatea şi biserica, o parte a societăţii în care trăim’, a declarat Dan Terteci, unul dintre organizatorii campaniei ‘Premianţii fără premii’.

Părintele Necula a fost felicitat de către toţi cei prezenţi, oamenii aşezându-se la coadă pentru a-i strânge mâna şi pentru a fi binecuvântaţi de acesta.

În final, părintele a primit din partea organizatorilor campaniei o diplomă semnată de cei prezenţi în piaţa publică, o insignă cu însemnele campaniei şi un buchet de flori în culorile drapelului naţional.

Autor a numeroase studii, articole şi coautor al altor numeroase lucrări de specialitate, părintele Constantin Necula se află printre conferenţiarii cei mai populari şi îndrăgiţi din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata