Parlament: Termenul de finalizare a Codurilor de procedură, prelungit până pe 15 mai

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, miercuri, prelungirea, până pe data de 15 mai, a termenului de depunere a rapoartelor pentru proiectul de lege privind Codul de procedură penală şi proiectul de lege privind Codul de procedură civilă.

Împotriva propunerii s-a înregistrat un singur vot, restul parlamentarilor pronunţându-se în favoarea prelungirii termenului.

Reprezentanţii mai multor grupuri parlamentare au ţinut însă să atragă atenţia membrilor Comisiei pentru redactarea Codurilor asupra faptului că lucrul la cele două proiecte de lege se desfăşoară în ritm greoi.

„Această comisie, dacă va lucra aşa cum lucrează actualmente, poate să fie data de 15 mai, dar, eventual, în 2011 va putea să depună raportul. Pentru a se depune raportul într-o comisie sunt necesare două lucruri: primul, să se ţină şedinţă. Din moment ce, de săptămâni, nu se ţine şedinţa acestei subcomisii, nu are cum să înainteze. Al doilea lucru, dacă se ţine şedinţa, să vină colegii din toate partidele pentru a asigura cvorumul de lucru”, a afirmat Marton Arpad.

Pe de altă parte, viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, s-a referit la calitatea Codului de procedură penală.

„Ne uităm la telejustiţie şi, în acelaşi timp, constatăm că în actualul Cod de procedură penală avem multe lucruri care nu sunt în regulă. De aceea, oameni care beneficiază de prezumţia de nevinovăţie sunt purtaţi în cătuşe pe la televizor. Poate le atragem atenţia colegilor noştri din această comisie ca, în viitorul Cod de procedură penală, să se prevadă lucrurile mult mai bine. Să fie foarte bine documentat tot acest Cod de procedură penală astfel încât asemenea abateri de la (…) demnitatea omului să nu se mai repete de acum încolo în România”, a spus Nicolăescu.

Preşedinţii subcomisiilor parlamentare pentru analiza Codurilor de procedură penală şi civilă, Florin Iordache, şi respectiv Daniel Buda, estimează că acestea vor fi adoptate până în vară.

„În maxim trei săptămâni sperăm să fie adoptat Codul de procedură civilă. Suntem pe finalul cărţii privind executarea civilă a procesului care ţine de finalitatea actelor de Justiţie. Sunt foarte multe amendamente, dar a existat o aplecare a deputaţilor extrem de minuţioasă asupra acestui cod, deoarece orice sistem de drept nu poate să aibă legi foarte bune dacă nu există o procedură clară, nu are cum să se întregească acel tot unitar care să-şi permită o Justiţie eficientă”, a declarat, marţi, 13 aprilie, Daniel Buda.

Pe de altă parte, Florin Iordache estimează finalizarea Codului de procedură penală până în luna iunie şi nu exclude ca acesta să fie adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului.

„Până în vară putem termina Codul de procedură penală. Suntem pe la articolul 100, în două săptămâni ajungem la jumătate. Deci, fără probleme va fi adoptat până în iunie, fie că se va merge pe asumarea răspunderii de către Guvern pe forma Parlamentului, fie pe dezbateri în cele două Camere”, afirma, marţi, Iordache.

Parlamentarii au dezbătut, până în prezent, peste 730 de articole la Codul de procedură civilă, care are 1.080 de articole şi peste 100 la Codul de procedură penală, care are 597 de articole.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara în urmă cu câteva zile că cele două Coduri ar trebui adoptate de Parlament, în mod rezonabil, până la raportul pe justiţie al Comisiei Europene din această vară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata