Parlamentarii intră în vacanţă

Senatorii şi deputaţii intră de vineri, 1 iulie, oficial, în vacanţă, aceştia urmând să revină în Parlament în septembrie, când începe sesiunea de toamnă.

Săptămâna aceasta a fost ultima în care deputaţii au venit la Parlament pentru activităţi în plen şi comisii. Marţi a avut loc ultima şedinţă de plen a Camerei în care au fost votate mai multe proiecte de lege, iar 17 deputaţi şi-au anunţat demisia din Parlament pentru a-şi prelua mandatele obţinute la alegerile din 5 iunie.

Deşi pe ordinea de zi erau trecute lucrări ale comisiilor pentru zilele de miercuri şi joi, unele dintre ele cu studiu individual, majoritatea comisiilor respective nu au putut lucra în ultimele două zile de activitate parlamentară, din lipsă de cvorum.

Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, Comisia juridică ar trebui să lucreze şi săptămâna viitoare, Regulamentul acestui for permiţând lucrări în afara sesiunii în prima şi ultima săptămână a vacanţei parlamentare.

La Senat, ultima săptămână a acestei sesiuni parlamentare a fost marcată de migrări ale unor senatori de la un grup parlamentar la altul, care s-au soldat în cele din urmă cu desfiinţarea grupului UNPR. Pentru a exista un grup parlamentar acesta trebuie să fie constituit din 7 senatori, care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale.

De asemenea, Senatul a aprobat vacantarea locurilor a cinci senatori care au demisionat din Parlament pentru a-şi prelua mandatele de primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene.

În şedinţa de plen de luni, penultima a sesiunii, printre actele normative aprobate s-au numărat adoptarea tacită a OUG 10/2016 prin care a fost lansată subscripţia publică naţională pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” şi adoptarea unei propuneri legislative prin care valoarea nominală a unui tichet de masă s-a majorat de la 9,41 la 13 lei. Ședinţa de plen de marţi s-a încheiat după aproximativ o oră din lipsă de cvorum.

În perioada vacanţei parlamentare vor lucra, prin rotaţie, membrii Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru a asigura permanenţa în cele două Camere, iar dacă apar proiecte importante şi urgente se poate convoca sesiune extraordinară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata