Parlamentul se reuneşte în sesiune ordinară

Senatorii și deputații se reunesc luni, 1 septembrie, într-o nouă sesiune parlamentară, a patra a legislaturii 2012-2016.

Președintele Senatului a convocat Biroul Permanent luni, la ora 14,00. Grupurile parlamentare se vor întruni la ora 15,00. Senatul, convocat în a doua sesiune ordinară a anului 2014, se va întruni în plen la ora 16,00.

În prima ședință de plen, pe ordinea de zi se vor afla trei proiecte de lege privind amnistia fiscală, care nu au fost adoptate în sesiunea extraordinară din 25 august din lipsă de cvorum.

La Senat, în prima zi a lunii septembrie, ar putea avea loc schimbări în ceea ce privește structura grupurilor parlamentare.

Astfel, noua formațiune politică PLR a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, se află în discuții cu PC în privința unui grup parlamentar comun.

De asemenea, noua sesiune aduce un nou senator, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, acesta depunând pe 25 august jurământul, după ce a fost ales în Circumscripția electorală nr. 20 Gorj, Colegiul uninominal nr. 2, la alegerile parlamentare parțiale care au avut loc în luna mai. Numărul senatorilor se ridică la 171, în noua sesiune.

Grupul PSD, condus de Ilie Sârbu, din care fac parte și senatorii UNPR, este cel mai bine reprezentat în Senat, fiind constituit din 78 de senatori.

Prin prezența noilor senatori Ilie Năstase și Alfred Laurențiu Antonio Mihai, grupul PC condus de Dumitru Pelican ajunge să numere nouă senatori. Prin urmare, PC-ul nu mai riscă să îi fie contestată funcționarea, așa cum s-a petrecut la începutul sesiunii trecute, când PDL și PNL au invocat același articol din Regulamentul Senatului care a condus la desființarea grupului PP-DD (articolul 16, potrivit căruia un grup parlamentar poate fi constituit și poate funcționa numai dacă este format din șapte senatori aleși pe listele aceluiași partid).

Grupul liberalilor, condus de Puiu Hașotti, a ajuns la 47 de senatori, dar, având în vedere faptul că Ioan Ghișe a anunțat că va participa independent la alegerile prezidențiale, acesta ar putea să demisioneze din grupul PNL în noua sesiune. Mai mult, noua formațiune a președintelui Senatului, Partidul Liberal Reformator (PLR), ar mai putea să atragă senatori liberali sau fără apartenență la grupuri. De asemenea, PLR poartă discuții referitoare la crearea unui grup comun cu cel al PC la Senat, la fel ca și la Camera Deputaților.

„Am avut discuții cu președintele Partidului Conservator în legătură cu posibilitatea alcătuirii unui grup comun parlamentar la Cameră și la Senat. Până în acest moment, dincolo de discuția inițială, nu am făcut pași concreți”, a declarat Tăriceanu, pe 28 august, la Palatul Parlamentului.

Grupul PDL, condus de Dumitru Oprea, este format din 20 de senatori, iar grupul UDMR, condus de Marko Bela, din opt senatori.

Membrilor celor cinci grupuri parlamentare li se adaugă și cei nouă senatori care au optat să își desfășoare activitatea independent.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata