Parlamentul ungar a adoptat legea cetăţeniei

Parlamentul ungar a adoptat miercuri, 26 mai, o lege care va facilita accesul la cetăţenia ungară pentru etnicii maghiari care trăiesc în ţările vecine Ungariei, relatează Reuters şi MTI.

Legea, care a trecut cu 344 de voturi ‘pentru’, trei ‘împotrivă’ şi cinci ‘abţineri’, le permite etnicilor maghiari să aplice pentru cetăţenia ungară, însă numai dacă pot demonstra că au origine ungară şi că pot vorbi limba.

Ei nu vor fi nevoiţi să locuiască în Ungaria pentru a obţine cetăţenia, însă, în acelaşi timp, nu vor avea automat drept de vot.

Legea, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, a stârnit nemulţumirea guvernului din Slovacia, care a ameninţat cu acţiuni de ripostă puternice.

Politicienii de opoziţie din Ungaria şi un partid al etnicilor unguri din Slovacia a cerut alianţei de guvernământ conduse de partidul Fidesz să amâne prezentarea proiectului de lege până după alegerile generale din Slovacia, programate pentru 12 iunie.

Premierul slovac Robert Fico guvernează într-o coaliţie cu Jan Slota, liderul partidului naţionalist, ostil minorităţii maghiare din Slovacia formate din jumătate de milion de persoane. Fico este dat ca favorit pentru formarea noului guvernului, însă dilema este dacă va fi nevoit să se bazeze pe Slota sau nu, notează MTI.

O altă întrebare este dacă cele două partide ale etnicilor maghiari din Slovacia vor obţine mandate de parlamentar după scrutinul din iunie. Una din cele două formaţiuni i-a cerut viitorului premier Viktor Orban să pună în aşteptare proiectul de lege.

Facilitarea accesului la cetăţenie pentru cei peste două milioane şi jumătate de etnici maghiari din afara graniţelor a fost o chestiune majoră simbolică pentru alianţa de centru-dreapta din Ungaria.

Zsolt Semjen, liderul creştin-democraţilor şi viitorul vicepremier însărcinat cu această chestiune, a spus că nu ar trebui ca politica unei alte ţări să dicteze calendarul legislativ de la Budapesta.

Ministrul ungar de externe desemnat Janos Martonyi a avut, marţi, o convorbire telefonică cu înaltul comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, Knut Vollebaek, despre legea privind cetăţenia.

Martonyi a subliniat că Ungaria va considera drept o încălcare grosolană a legilor internaţionale punerea în practică de către parlamentul slovac a ameninţării de a adopta imediat o lege prin care li se va retrage cetăţenia slovacă celor care aplică pentru obţinerea cetăţeniei unei alte ţări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata