Patriarhie: Vrem să construim o casă cu arhitectură bisericească, nu un bloc pe Dealul Patriarhiei

Preoti asteapta inceperea pelerinajului cu prilejul sarbatorii de Florii, organizat de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor, in Bucuresti, sambata, 12 aprilie 2014. Crestinii ortodocsi praznuiesc, duminica, Floriile, cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastele, rememorand intrarea lui Iisus in Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii orasului si intampinat cu frunze de palmier. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Patriarhia Română a transmis, vineri, că există un proiect pentru ridicarea unei case cu șase camere, cu arhitectură bisericească, nu a unui bloc cu trei etaje pe Dealul Patriarhiei. Reacția, după ce în spațiul public au apărut informații privind blocul ce ar urma să fie construit.

„Nu este vorba despre construcţia unui bloc masiv, modern, ci de edificarea unei case, care va avea doar şase camere, cu arhitectură bisericească tradiţională. Imaginea prezentată în anunțul public al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti este provizorie şi nu reflectă proiectul viitoarei clădiri”, a transmis Patriarhia Română.

Patriarhia arată că este necesară această casă ce urmează să fie construită pentru desfășurarea activității ansamblului patriarhal de pe Dealul Mitropoliei, vizitat de mulți turiști. De asemenea, precizează că multe clădiri care existau acolo până în 1931 au fost demolate.

„Actuala Catedrală Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei se afla, până în anul 1931, în centrul unei incinte, fiind înconjurată de jur împrejur de clădiri și de zidul împrejmuitor. Între aceste construcții se afla și reședința mitropolitului, actuala Reședință Patriarhală. Tot în interiorul acestei incinte se aflau paraclisul, clopotnița şi chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane, precum și toate spațiile obișnuite desfășurării activității specifice unei mănăstiri. Odată cu desfășurarea lucrărilor de construire a Palatului Camerei Deputaților de pe Dealul Mitropoliei (actualul Palat al Patriarhiei), aceste chilii ale călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane au început să fie demolate. Clădirea care cuprindea chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane – casa clerului este atestată şi de unele planuri sau fotografii ale epocii respective. În zilele noastre, reconstruirea sub o formă nouă, pe un teren mai restrâns de 656 de metri pătrați, a acestei case a clerului este urgent necesară pentru buna desfășurare a activității ansamblului patriarhal de pe Dealul Mitropoliei”, potrivit Patriarhiei.

Potrivit documentului citat, clădirea poate fi reconstruită într-o formă mai restrânsă ca amprentă la sol, având demisol, parter și două etaje.

Practic, Patriarhia își dorește ca la demisolul clădirii să fie grupuri sanitare pentru pelerinii care vin să se roage la Catedrala Patriarhală şi pentru turiştii care vizitează Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei. La parterul clădirii se vrea construit un magazin de obiecte bisericeşti, iar la etajele 1 şi 2 ale clădirii, spaţii pentru doi ghizi care vor prezenta pelerinilor şi turiştilor ansamblul patriarhal (Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei) şi spaţii pentru trei-patru îngrijitori de la Catedrala Patriarhală (paraclisieri şi portari), care să fie disponibili în orice moment pentru slujbe, ceremonii solemne, pelerinaje sau vizite turistice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata