Patriarhul Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica din Bucureşti

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a primit, joi, 14 aprilie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica din Bucureşti, la Muzeul din Reşedinţa Patriarhală.

Potrivit basilica.ro, ceremonia de acordare a titlului academic a avut loc în prezenţa rectorului Mihnea Costoiu şi a preşedintelui Senatului Universităţii, Ecaterina Andronescu.

„Senatul Universităţii Politehnica a luat în unanimitate această decizie. Pentru mine este o mare onoare să vă înmânez, astăzi, împreună cu domnul rector, însemnele titlului de Doctor Honoris Causa. Daţi-mi voie să vă mărturisesc că am fost extrem de impresionată de proiectele pe care Preafericirea Voastră le-aţi dedicat acestei ţări, fie în calitate de profesor, fie în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei sau în calitatea pe care astăzi o aveţi şi către care noi ne plecăm cu respect frunţile, aceea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Pentru noi este o onoare să vă înmânăm această diplomă, pentru că Școala şi Biserica întotdeauna au lucrat împreună pentru generaţia tânără sau mai puţin tânără, iar acest fapt este important”, a declarat Ecaterina Andronescu.

După primirea însemnelor academice, patriarhul a mulţumit UPB pentru titlul acordat, subliniind importanţa legăturii dintre Universitate şi Biserică pentru binele comun al societăţii.

„Apreciem foarte mult performanţele Universităţii Politehnica din Bucureşti, dar şi faptul că această universitate are o biserică ortodoxă cu hramul Sfântul Grigorie Palama care este unul dintre cei mai mari teologi ortodocşi ai comuniunii dintre Dumnezeu Creatorul şi întreaga creaţie”, a spus întâistătătorul BOR, citat de basilica.ro.

Cu acest prilej, patriarhul Daniel a susţinut prelegerea „Importanţa dialogului dintre teologie, filosofie şi ştiinţă”. Înaltul ierarh a evidenţiat importanţa „cercetării interdisciplinare referitoare la dialogul dintre teologie, filosofie şi ştiinţă”, care „se cultivă acum inclusiv în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti”.

„Sunt mulţi absolvenţi ai Politehnicii care au urmat şi cursurile Facultăţilor de Teologie Ortodoxă. Totodată, există manifestări academice şi proiecte de cercetare în domeniul interdisciplinar. Merită semnalat faptul că prin activitatea Centrului de Dialog şi Cercetare în Teologie, Filosofie şi Știinţă al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universităţii din Bucureşti există o cooperare cu profesori de la alte universităţi (Universitatea de Medicină şi Farmacie, Academia de Știinţe Economice), inclusiv cu cadre didactice de la Universitatea Politehnică din Bucureşti”, a arătat patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro.

Patriarhul Daniel nu a participat joi „din motive personale” la ceremonia de la UPB în care trebuia să primească titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica, a anunţat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

„Din motive personale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a putut participa la eveniment, dar exprimă recunoştinţă Universităţii Politehnica pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa ca simbol al cooperării dintre Universitate şi Biserică”, preciza sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata