Patriarhul Daniel solicită senatorilor să nu modifice legea privind construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Biroul Permanent al Senatului a luat act marţi (27 aprilie 2010) de scrisoarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în care acesta face comentarii şi propuneri privind o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 261/2005 prin care Parlamentul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 19/2005 privind realizarea ansamblului arhitectural Catedrala Mânturii Neamului, a anunţat chestorul social democrat Ioan Chelaru.

În scrisoarea adresată senatorilor, Patriarhul Daniel a susţinut că proiectul legislativ, iniţiat de mai mulţi senatori PNL şi care vizează impunerea unui concurs de proiectare pentru realizarea noii Catedrale Patriarhale, ,,este lipsit de obiect’. El precizează că Patriarhia, ‘din dorinţa de transparenţă’, a organizat deja concurs pentru selectarea proiectanţilor.

Patriarhul a reamintit că, potrivit Constituţiei, statul trebuie să respecte autonomia cultelor, inclusiv dreptul de a-şi construi lăcaşuri de cult în conformitate cu propria tradiţie. De asemenea, el a afirmat, în scrisoarea adresată senatorilor, că ‘fiind o necesitate a Bisericii Ortodoxe, Catedrala Mânturii Neamului nu poate fi considerată o clădire aparţinând unei persoane juridice de drept public, finanţată exclusiv de stat’, subliniind că, potrivit Legii care reglementează regimul cultelor, acestea sunt persoane de drept privat şi de utilitate publică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata