Patronate: Legea evaziunii va duce la scumpirea alimentelor cu până la 15%

În cazul în care proiectul privind combaterea evaziunii fiscale va fi aprobat în forma actuală va duce la scumpirea alimentelor cu până la 15%, susţin reprezentanţii patronatelor din industria alimentară.

.

Potrivit lui Sorin Minea, preşedintele patronatului Romalimenta, una dintre greşelile proiectului de act normativ este că încearcă să îmbine taxarea inversă cu încasarea TVA la frontieră pentru comerţul intracomunitar, arată Adevărul.

„Noi susţinem o ordonanţă care să combată evaziunea fiscală, dar nu una precum cea actuală, care duce la scumpiri, la închideri de firme, care nu combate evaziunea, dar în schimb distruge piaţa albă”, a declarat Sorin Minea.

Potrivit acestuia, producţia alimentară din România riscă să dispară, iar produsele să se scumpească cu 7-15%. Minea a adăugat că reducerea numărului de antrepozite de depozitare, propusă în legea pentru combaterea evaziunii, va face ca firme foarte mari importatoare să-şi mute antrepozitele în Bulgaria sau Ungaria.

De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 100 euro/hl de produs la băuturile fermentate altele decât bere şi vin, precum cidrul şi băuturi fermentate din fructe, şi va majora acciza cu 100 euro, la 165 euro/hl, la produsele intermediare, care fac parte din aceeaşi categorie, dar au o mai mare alcoolemie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata