Patronii care nu-şi achită intenţionat dările către stat riscă între 1 şi 3 ani de puşcărie

Legislativul României dezbate zilele acestea un proiect care vizează modificarea Legii nr. 241/2005, privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Potrivit specialiştilor, principala noutate a proiectului constă în delimitarea mai clară a faptelor de evaziune fiscală săvârşite „cu intenţie” de cele „fără intenţie”.

O altă noutate constă în reducerea de la 15 la 12 ani a pedepsei maxime cu închisoarea pe care o poate primi un „evazionist” dovedit că s-a asociat în vederea savârşirii faptei de stabilire cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor.

.

Neplata „cu intenţie” a dărilor este infracţiune

Legiuitorul consideră calculul, reţinerea şi nevărsarea „cu intenţie” a taxelor şi impozitelor către bugetul de stat drept infracţiune, pasibilă de pedeapsa cu închisoarea.

„Adică, dacă în loc să fac un împrumut la bancă, prefer să nu-i plătesc statului şi folosesc banii pentru a-mi acoperi alte cheltuieli, Fiscul va considera că firma mea a făcut evaziune fiscală. Astfel, Fiscul va urmări dacă de la data expirării scadenţei agentul comercial a făcut plăţi din conturi către furnizori sau alte surse, cu excepţia plăţilor salariale. În acest caz, se va putea vorbi de o infracţiune, pasibilă cu închisoarea de la 1 la 3 ani”, ne-a explicat Niculae Done, partner Taxation Services al KPMG.

.

Amendă între 5.000-30.000 lei pentru neplata „fără intenţie” a dărilor

Specialistul KPMG ne-a explicat că, pentru a nu cădea sub incidenţa acestei prevederi, societatea în cauză trebuie să demonstreze că întârzierile la plată s-au făcut fără „intenţie”, adică din cauza lipsei banilor în cont.
Însă, neplata fără intenţie, în termen de cel mult 30 de zile de la scadenţă, adică din cauza lipsei banilor, va fi considerată contravenţie şi se va pedepsi cu amendă cuprinsă între 5.000 la 30.000 lei.

„Mai mult, destul de recent s-a modificat şi Codul Fiscal în ceea ce priveşte penalităţile pentru întârzierea la plata obligaţiilor fiscale. Concret, s-a recurs la reducerea dobânzilor de la 0,1% la 0,05% pentru fiecare zi de depăşire a termenului limită.

Dar, atenţie, pentru întârzierile mai mari de 30 de zile s-a reintrodus regimul sancţionărilor cu o penalitate de întârziere cuprinsă între 5 şi 15%, în funcţie de numărul de luni cu care s-a depăşit data scadentă”, ne-a mai spus Niculae Done.

Nivelul penalităţii de întârziere se stabileşte astfel:

 • dacă stingerea se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse;
 • dacă stingerea se realizează în următoarele 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse;
 • dacă perioada de neachitare depăşeşte termenul de 90 de zile, penalitatea va ajunge la 15% din obligaţiile fiscale principale stinse.

.

„Se pregătesc modificări de principiu privind accizele şi plata TVA”

Specialistul KPMG ne-a mai spus că agenţii economici trebuie să se aştepte la o serie de schimbări şi în ceea ce priveşte accizele şi TVA-ul.

„Vor fi modificări de principiu şi de aceea s-au abrogat în întregime capitolele din Codul Fiscal referitoare la acestea. Se află deja în discuţie un pachet de propuneri pe care, în calitate de specialişti în taxe şi impozite, abia aşteptăm să-l studiem”, ne-a mai spus Niculae Done.

Se pare că una dintre principalele modificări de referă la considerarea drept infracţiune a întârzierii la plata TVA.

Astfel, reţinerea şi nevărsarea, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând taxa pe valoare adăugată şi accize, colectate de la consumatori, se va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la un 1 la 3 ani.

CITITI SI

• Profetul crizei: intrăm în a doua fază a crizei financiare mondiale

• Broker de credite: “Să ne bucurăm acum, pentru două-trei luni, că mai târziu nu se ştie”

• Ghid în afaceri: Ce cheltuieli se pot deconta pe Întreprindere Individuală?

• Devine neprofitabil să ţii banii la bancă, după modificarea Codului Fiscal

• Cele mai recente modificări aduse Codului fiscal

.

Citește și
10 Comentarii
 1. Cioaca spune

  Patronatul sa se intruneasca si sa-si elaboreze un comunicat de presa prin care sa-si esaloneze datoriile fata de aceasta caricatura de stat datoriile,pentru urmatorii 100 ani.Daca o caricatura de prim ministru da ordonante de esalonare a obligatiilor lui fata de salariati,de ce sa nu faca asa si patronatele?

 2. Serios? spune

  Si astia sustin ca asa stimuleaza economia?
  Taxele minime le-au pus tot ei, ca ai sau ca nu ai de lucru.
  Acum iti mai da si amenda fiindca nu ai de lucru tot datorita lor? Nici o problema, vom incepe sa dam in judecata statul roman peste tot.
  Printre altele, de talharie organizata.

 3. Florin spune

  Oameni buni,eu am o afacere mica.Am 4 angajati cu mine cu tot.Abia ne castigam existenta iar eu abia de mai apuc salariul in firma mea.Totusi platesc peste 700 milioane(vechi) la stat in fiecare an.Acestia includ si penalitati de intarziere ( altfel nu pot).
  Daca totusi nu sunt buni acesti bani pentru ei,in noile conditii inchid si plec.Dupa atata efort sa mai fac si puscarie…
  Noi care muncim corect suntem acuzati de evaziune!Dar nici nu am timp sa ma gandesc cum sa fur;apoi nici nu am asta in structura mea.Dar ei vor gasi !

 4. adriana spune

  Deci cum? sa ma imprumut ca sa le platesc lor in conditiile in care eu astept de anul trecut sa mi se faca o plata la niste concedii medicale de care statul zice ca sunt obligata sa le platesc salariatului dar el o sa-mi dea banii cand o sa aiba?????
  sa va traznneasca toti dracii din iad , in focul vesnic sa ardeti

 5. eu centrez spune

  da,cu intentie!bine spus.de asta legea e permisiva.

 6. mamalor spune

  Dragul nostru stat (am scris corect chiar daca veti citi .. cu c ) Este cazul sa construiti vre-o 100 de inchisori pentru datornici, de mare capacitate, pentru cca 400 000 de administratori de IMM-uri dupa toate aceste legi teroriste(fiscale)
  Iata o oportunitate de investitii pentru Min. DEzvoltarii bla bla. Ceva comisioane tot o sa iasa pentru ceva clientela.
  Serios vorbind statul devine cel mai evident obstacol pentru traiul cetatenilor sai, neoferind nimic dar cerand toate pieile de pe cetateni sai, desi e mult spus ai sai

 7. corina spune

  Eu ma intreb cine poate sa gandeasca asemenea tampenii. Cred ca ar trebui sa ne desfiintam firmele si sa vina aia din finante „care le stiu pe toate” sa faca pe oamenii de afaceri. Habar n-au cum se produce un leu, cum e sa platesti un salariu cuiva, dar ei interpreteaza totul cum vor si te mai baga si la puscarie. Nu stiu cine ne mai salveaza!!!!!!!!!

 8. COCo Hotzu spune

  Asa ceva nu va fi nici odata.E imposibil…toata lumnea va face puscarie…toti cei care au firme…de fapt e posibil sa o dea ca sa faca afaceri numai ei intre ei cei CORECTZI….daaaa…ca restul sa nu se mai bage si ei.De ce sa nu faca ei afaceri singuri…sa aiba asa un monopol sigur si fara concurentza.
  Deci in loc sa gandeaca un anume tip de esalonari,ca sa inceapta lumea agentul economic sa dea banu,sa faca cumva sa plateasca ei agentul econimic,ca de fapt de aici a pornit totul,pentru ca tot ei nu au platit ,miliarde si miliarde ….ei vor sa ne bage la parnaie…ei si ce daca,facem parnaie in loc sa le dam bani…asa ca solutie de criza.

 9. manu spune

  CRED CA REPREZENTANTII IMM-urilor,VOR GASI O SOLUTIE OPTIMA!…NU SE POATE CA FIRMELE MICI/MIJLOCII,CU PROFITURI MEDIOCRE,SA PLATEASCA PE LANGA „FORFETARUL LUI POGEA”(neabrogat)ALTE SI ALTE BIRURI ABERANTE!…SI,TOATE PE MUNCA CUI!?….UNITI FIIND,VOM DA STATUL IN JUDECATA LA CEDO!!!
  TREBUIE SA RASPUNDA CINEVA DE ACEST HAOS ECONOMIC!!!!!!!!

 10. Morisatana spune

  Ca de obicei conducatorii dau dovada si aici de lipsa de inteligenta, iar statul in loc sa castige ceva cand prinde un evazionist, mai rau pierde prin plata intretinerii unui puscarias in plus. Iar „beneficiarul cazarii gratuite”, evazionistul puscarias, va invata acolo „numai lucruri bune” ca sa traiasca cinstit in continuare!?! Pai mai bine il scuteau de puscarie dar il amendau cu de cinci ori valoarea evaziunii sau confiscarea partiala a averii dobandita ilegal. Cred ca i-ar durea mai mult pe majoritatea evazionistilor decat un pic de puscarie, dar si statul ar avea de castigat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata