Patru navigatori români, pe nava reţinută în Italia; nu doresc să revină până nu le sunt plătite salariile

Consulatul României la Torino cunoaște situația navei reținute într-un port din Italia pe 21 decembrie 2015, la bordul căreia se află patru navigatori români, dar aceștia nu doresc să revină acasă până nu le sunt achitate drepturile salariale restante, a precizat, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, până la acest moment nu au fost semnalate probleme referitoare la condițiile de trai de la bordul navei și niciunul dintre navigatorii români aflați la bord nu a contactat oficiul consular român pentru a solicita asistență de specialitate.

„Oficiul consular român a întreprins demersurile specifice pe lângă autoritățile locale competente, pentru obținerea unor informații suplimentare privind situația membrilor echipajului de naționalitate română. Potrivit informațiilor obținute de către oficiul consular de la Căpitania portului Genova, în acest caz este deschisă o procedură judiciară împotriva armatorului, nava fiind reținută pentru datorii pe care acesta le are, atât față de terți, cât și față de membrii echipajului”, se arată în răspunsul MAE.

Aceeași sursă menționează că Sindicatul Internațional al Lucrătorilor Maritimi (ITF) cunoaște situația, întrucât navigatorii aflați pe navă au solicitat asistență specifică în astfel de cazuri.

„Echipajul navei este asistat de către un avocat din oficiu, mandatat de către ITF să recupereze salariile restante. Din informațiile obținute de la Căpitania portului Genova, rezultă că navigatorii români nu doresc să se întoarcă în România până nu le sunt achitate drepturile salariale restante. (…) Consulatul României la Torino monitorizează cu prioritate evoluția cazului, fiind pregătit să acorde asistență consulară navigatorilor români, în limita competențelor legale”, adaugă MAE.

Presa centrală a relatat că vasul cargo „Moondy Bay” pe care se află mai mulți români, dar și marinari de alte naționalități, se află sechestrat în portul Savona, Italia, din cauza datoriilor pe care armatorul le are, iar marinarii refuză să mai muncească până când angajatorul le va plăti salariile restante. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata