PDL şi IRL au semnat un protocol de colaborare; Chiliman, cooptat ca prim-vicepreşedinte în BPN

PDL și Inițiativa România Liberală (IRL) au semnat luni un protocol de colaborare politică iar Andrei Chiliman a fost cooptat în Biroul Permanent Național ca prim-vicepreședinte și, de asemenea, ca președinte interimar al Organizației democrat-liberale a Sectorului 1, a anunțat Vasile Blaga în cadrul unei conferințe de presă.

„Evenimentul de astăzi este un pas important în procesul de unificare a dreptei. Astăzi am semnat protocolul de colaborare între Partidul Democrat Liberal și Inițiativa România Liberală. România are nevoie, și alegerile europarlamentare au dovedit-o cu prisosință, de o puternică forță de centru-dreapta, care să propună un proiect pe termen lung pentru România. Această forță politică de centru-dreapta nu se constituie numai ca o alternativă puternică la PSD. Ea este, în primul rând, necesară României pentru că acest proiect important va trebui să arate cum vedem noi statul, unul puternic, dar mic, cum vedem noi parcursul economic viitor al României”, a declarat președintele PDL.

Blaga a adăugat că „democrat-liberalii au început de câteva săptămâni discuții ample care vor duce la o fuziune între PDL și PNL, dar mă bucur foarte mult că acestui demers i se alătură și Inițiativa România Liberală”.

„După discuții care au durat mai mult timp, astăzi, BPN a aprobat în unanimitate nu numai protocolul de colaborare, ci și o serie de măsuri organizatorice. Astfel, domnul primar Andrei Chiliman a fost cooptat în BPN al PDL, unde va ocupa o funcție de prim-vicepreședinte. (…) În același timp, va conduce ca președinte interimar Organizația PDL din sectorul 1, unde-i va avea ca prim-vicepreședinți pe domnii Vlad Moisescu și Lucian Duță”, a precizat Blaga.

Totodată, a mai spus Blaga, Vlad Moisescu va deține funcția de prim-vicepreședinte al PDL București iar Diana Tușa, o funcție de vicepreședinte în cadrul aceleiași organizații.

Andrei Chiliman a declarat, la rândul său, că proiectul colaborării dintre PDL și IRL a fost pregătit ca un parteneriat al dreptei românești.

„Încă de la înființarea IRL, după ce am fost excluși din PNL, noi am militat pentru unificarea dreptei sub steagul european al PPE și, de asemenea, în jurul unui proiect pentru România. Singurul partid care astăzi este capabil să susțină cele două cerințe ale noastre este PDL. Și nu este o întâmplare că ne aflăm în momentul de față aici la masă”, a afirmat Chiliman.

El a spus că un proiect pentru România este necesar, întrucât este nevoie de „consolidarea statului de drept și de politici care să ducă la apărarea intereselor celor care produc în România astăzi”.

„Nu m-am bătut niciodată pentru funcții. (…) Am acceptat însă să fac parte dintr-o echipă — și le mulțumesc colegilor de la PDL, îi mulțumesc domnului președinte Blaga — care are un proiect pentru România, proiect pentru care avem o viziune comună. Vreau să-i asigur însă și pe locuitorii sectorului 1 că voi rămâne același administrator care va face administrație în interesul lor și voi face mai puțină politică politicianistă sau de altă natură”, a susținut Chiliman.

El a subliniat că, desigur, „unificarea dreptei presupune și trecerea în planul trei, patru a lucrurilor care pot, eventual, să dezbine”.

„Noi ne bucurăm că există în momentul de față aceste discuții, contacte, între PDL și PNL. Și sperăm că, după congresul clarificator al PNL, la care să se ia deciziile corecte, sperăm ca cele două partide să meargă împreună mai departe sub aceeași siglă, pentru că e nevoie de o singură formațiune puternică de dreapta în România”, a declarat Andrei Chiliman.

La conferința de presă au mai fost prezenți din partea PDL, printre alții, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu și Gheorghe Flutur iar din partea IRL, Vlad Moisescu și Diana Tușa.

În Protocolul de Colaborare Politică semnat între PDL și IRL se arată, printre altele, că „Partidul Democrat Liberal și Inițiativa România Liberală vor acționa împreună pentru unificarea dreptei românești într-o singură formațiune politică afiliată Partidului Popular European”.

În document se precizează că PDL și IRL vor promova un proiect de reconstrucție a societății românești, bazat pe cei doi stâlpi de rezistență ai dreptei tradiționale: statul de drept și capitalismul.

Totodată, Institutul de Studii Populare și Inițiativa România Liberală vor constitui grupuri de lucru comune pentru elaborarea programului de guvernare a României, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare.

Protocolul mai prevede că PDL și IRL se angajează să susțină același candidat la alegerile prezidențiale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata