Pensionarii au fost păcăliţi, deoarece vor pierde bani în săptămânile următoare

Pensionarii au fost păcăliţi prin decizia de anulare a diminuării pensiilor, deoarece vor pierde în săptămânile următoare banii respectivi, ca urmare a creşterii TVA şi a inflaţiei, a spus, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.

El a mai precizat că obiectivul ar fi o diminuare a TVA, dar nu a putut oferi o valoare în acest sens.

„Obiectivul ar fi să reducem TVA, să revenim către 19%. Nu vă pot da o cifră, dar ştiţi cum e cu creşterea TVA? De fapt noi ce am făcut acum? I-am păcălit pe pensionari încă o dată. Le luăm banii prin creşterea TVA şi prin inflaţie. Le luăm exact aceiaşi bani. (…) Oricum ei pierd acei bani sau îi pierd în săptămânile următoare, prin reaşezarea preţurilor”, a spus preşedintele.

Preşedintele Băsescu a mai apreciat că această creştere a preţurilor şi a inflaţiei va proteja în continuare „cangrena legată de costurile sociale”, adăugând că pensia în sine nu reprezintă „o cangrenă”, dar că există multe costuri generate de pensiile acordate pe nedrept şi prea multe venituri minime garantate pentru cei care nu vor să muncească.

Traian Băsescu a mai apreciat că ”în mod categoric” România are nevoie de un acord cu Fondul Monetar.

„Poate fi de două feluri: un acord cu împrumut de bani sau un aşa numit precautionary agreement, un acord prin care numai dacă am o situaţie critică deosebită să iau bani. Pentru a merge pe această a doua variantă, cu un acord prin care se iau bani doar dacă am nevoie, ar implica acordul nostru al tuturor să cheltuim pe cheltuieli curente doar atât cât producem.

Dacă societatea va refuza o astfel de abordare, pentru care eu insist, va trebui să luăm bani în continuare, să plătim pensii, salarii şi cheltuieli materiale, pentru funcţionarea spitalelor, a şcolilor”, a spus el, întrebat fiind dacă România va mai fi nevoită anul viitor să facă un nou împrumut de la FMI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata