Pentru înlăturarea efectelor produse de vremea rea, pompierii au intervenit în nouă judeţe

In ultimele 24 ore,  pompierii militari au acţionat, pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente şi vântul puternic în 13 localităţi din nouă judeţe, intervenţiile vizând scoaterea apei din sute de gospodării inundate şi degajarea de pe carosabil, autoturisme şi cabluri electrice a mai multor arbori.

In cursul zilei de joi şi pe timpul nopţii, la nivel naţional au fost emise 59 atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torenţiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), transmis vineri AGERPRES.

„În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 13 localităţi din judeţele Braşov, Buzău, Galaţi, Harghita, Maramureş, Mureş, Sălaj, Suceava şi Vaslui. Pentru înlăturarea efectelor, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 60 de gospodării şi 3 străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, 55 de copaci au căzut pe carosabil, autoturisme sau cabluri electrice şi a fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru degajarea acestora”, se precizează comunicat.

Judeţul Braşov a fost cel mai grav afectat. S-au înregistrat inundaţii în localităţile Zizin şi Tărlungeni, pompierii acţionând pentru evacuarea apei din şase locuinţe şi 40 de curţi, menţionează sursa citată.

„Un alt judeţ unde vântul puternic şi aversele torenţiale au produs situaţii deosebite este Sălaj. Atât în municipiul Zalău, cât şi într-o localitate apropiată acestuia, Crişeni, colegii noştri au intervenit pentru extragerea apei din şase curţi şi o grădiniţă, precum şi pentru degajarea a patru copaci şi a două acoperişuri care au căzut pe carosabil sau pe autoturisme. Totodată, pentru gestionarea eficientă a evenimentelor, la nivelul ISU Sălaj a fost activată grupa operativă”, menţionează IGSU.

la fel si vântul a făcut pagube importante în judeţul Galaţi, acolo unde salvatorii au fost solicitaţi pentru degajarea a 50 de copaci căzuţi pe carosabil sau fire de electricitate. Astfel in urma situaţiilor înregistrate, 18 autoturisme parcate au fost afectate.

„În niciuna dintre situaţiile gestionate nu s-au înregistrat victime şi nicio persoană nu a avut nevoie de acordarea primului ajutor”, se arată în comunicat.

Acum nu sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor.

Iar,  pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea să se ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei, recomandă IGSU populaţiei.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata