Pentru Rusia, izolationismul nu este o cale pentru viitor

 
Criza financiara nu ocoleste Rusia. Economia sa este afectata, chiar foarte sever. Dar criza a pus in evidenta si propriile probleme ale Rusiei, noteaza ambasadorul Federatiei Ruse la Berna, Igor Bratcikov, semnatarul articolului publicat de cotidianul elvetian Le Temps, in editia sa de miercuri, 1 aprilie. Bratcikov are in vedere dependenta rusa exagerata de exporturile de materii prime si sectorul financiar, a carui dezvoltare lasa inca mult de dorit.
 
Autoritatile au tinut seama de aceste lacune cu mult inaintea crizei. Este motivul pentru care actualele greutati economice nu au zdruncinat strategia preconizata. Dimpotriva, au stimulat cautarea de solutii. În plus, Moscova poate conta pe importantele rezerve financiare acumulate in ultimii ani. În prezent, se iau masuri pentru sustinerea cererii interne, crearea de locuri de munca si reducerea impozitelor pentru sectorul productiv.
 
În opinia diplomatului rus, actuala criza ofera, paradoxal, o motivatie suplimentara pentru modernizarea accelerata a economiei nationale si imbunatatirea cheltuielilor publice. El a tinut sa sublinieze ca angajamentele sociale luate de stat in fata populatiei nu se vor modifica. Sistemul relatiilor internationale cunoaste in prezent momentul crucial al tranzitiei in dezvoltarea sa. Criza guvernarii globale este in curs de agravare.
 
Rasturnarile financiare si economice dovedesc extinderea acestei crize la bazele sale materiale. Rusia este deschisa unei cooperari internationale care sa permita trecerea la un model bazat pe principiile multipolaritatii, ale egalitatii si respectului reciproc intre statele suverane. În acest context, Bratcikov apreciaza ca trebuie salutata abordarea multilaterala pentru rezolvarea acestor probleme, inclusiv in cadrul G20.
 
Criza a afectat toate tarile, indiferent de sistemul lor politic si economic. Iesirea din criza va depinde atât de eforturile pe care le va face fiecare la nivel national, cât si de coordonarea la nivel international. Interdependenta economiilor este evidenta. Este clar ca nimeni nu va reusi sa iasa din criza singur, este de parere diplomatul rus.
 
Egoismul economic si izolationismul nu sunt calea spre viitor. Într-o situatie de criza, este foarte greu de evitat o oarecare intarire a tendintelor protectioniste. Este mai simplu si mai ademenitor sa le pui in aplicare. Reversul unei asemenea atitudini este ca ea este comparabila cu inlaturarea unei dureri de cap cu ghilotina, pe când idealul este o insanatosire progresiva si durabila. Un anume protectionism ar putea fi justificat cu conditia sa se apeleze la el in conditii specifice, explica Bratcikov.
 
Este important sa se intareasca elementele de reglementare globale, bazate pe dreptul international si acordurile multilaterale. În lipsa acestora, lumea multipolara la care se aspira ar risca sa se cufunde in haos si imprevizibil. Este imperios necesar ca rolul principalelor organizatii si institutii internatioanle sa fie revizuit, potrivit semnatarului articolului.
 
Acestea trebuie sa reflecte obiectiv realitatile economiei mondiale. Misiunea lor ar trebui sa fie micsorarea riscurilor izbucnirii unor noi crize si garantarea unei arhitecturi economice mondiale echitabile si eficiente, este de parere diplomatul rus. În acest context, Rusia isi pune sperante in viitoarele discutii la vârf ale G20 de la Londra. În ceea ce priveste Organizatia mondiala a Comertului (OMC), Bratcikov crede ca si ea are un rol in relansare.
 
În opinia sa, Rusia nu face inca parte din acest forum din cauza cererilor exagerate ale unor membri. Întrebarea care se pune este: sunt gata ei sa fie obiectivi in acest domeniu? Sau se simt mai bine tinând Rusia in anticamera organizatiei? Fata lumii de dupa criza va depinde mult de hotarârile ce se vor lua astazi.
 
Stabilitatea sa va depinde de accesul garantat al tuturor tarilor la resursele vitale, la noile tehnologii si la sursele de dezvoltare. Este foarte important, de exemplu, ca viitoarea economie mondiala sa nu sufere de lipsa banala de resurse energetice.
Securitatea energetica reala nu se poate construi decât pe baza principiilor interdependentei, precizeaza semnatarul articolului, având in vedere elaborarea unei noi baze legislative internationale care ar putea sa uneasca consumatorii si producatorii in cadrul unui parteneriat energetic.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata